Parlimen: Kerajaan teruskan pengambilan guru secara ‘one off’

Spread the love

KUALA LUMPUR, 27 Mac: Kementerian Pendidikan (KPM) berhasrat untuk meneruskan pengambilan guru secara ‘one-off’ atau sekali untuk penempatan melalui kaedah Kluster Mata Pelajaran (KMP), Dewan Rakyat dimaklumkan hari ini.

Timbalan Menterinya, Lim Hui Ying berkata, ini kerana masih terdapat kekosongan guru yang perlu diisi membabitkan opsyen mata pelajaran tertentu.

“Kita (KPM) akan laksanakan dengan tambahan beberapa langkah.

“(Ketika ini) dalam proses semakan dan cadangan serta akan diumumkan,” katanya di sini.

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan tambahan Datuk Seri Saifuddin Abdullah (Perikatan Nasional – Indera Mahkota) yang ingin tahu kaedah berkenaan yang diperkenalkan pada tahun lepas bertujuan mengisi kekosongan guru akan diteruskan oleh kementerian.

Sementara itu, Hui Ying turut memberitahu, KPM telah melaksanakan pengambilan seramai 22,327 guru yang melibatkan sebanyak 148 bidang pengkhususan melalui kaedah one-off dan kluster mata pelajaran sejak 2021 hingga Januari tahun ini.

Ujar beliau, pelaksanaan pengambilan itu merupakan strategi untuk memastikan isu kekurangan guru dapat diatasi khususnya melibatkan mata pelajaran Bahasa Inggeris, Bahasa Melayu, Pendidikan Islam, Matematik dan Sejarah.

“KPM melaksanakan pengisian guru dari dalam kalangan graduan pendidikan lepasan Institut Pendidikan Guru Malaysia (IPGM), universiti awam, universiti swasta dan universiti luar negara tertakluk kepada kekosongan jawatan dan keperluan opsyen mata pelajaran,” katanya. -TVS


Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published.