Parlimen: GiatMara bekerjasama dengan Kawasaki, Proton mantapkan graduan – Rubiah

Spread the love

KUALA LUMPUR, 23 Mac: GiatMara bekerjasama dengan pemain industri terkemuka dalam bidang automotif bagi memastikan graduannya relevan dengan pasaran buruh negara, Dewan Rakyat dimaklumkan hari ini.

Timbalan Menteri Kemajuan Desa dan Wilayah (KKDW) Datuk Rubiah Wang berkata, antara syarikat yang terlibat termasuklah Proton, UMW Corporation Sdn Bhd (UMW), Malaysia Automotive Robotics and IoT Institute (MARii), Kawasaki serta Motosikal dan Enjin Nasional Sdn. Bhd. (MODENAS).

Kata beliau, inisiatif itu dilakukan menerusi program seperti Pusat Kecemerlangan Industri, program pembangunan berasaskan industri dan Job Ready Programmes.

“Selain itu, GiatMara melaksanakan kajian pasaran dari semasa ke semasa bagi memastikan setiap kursus yang ditawarkan bertepatan dengan kehendak industri serta permintaan semasa dan masa hadapan.

“Sehingga kini, terdapat 108 jenis kursus di bawah 12 kluster yang ditawarkan oleh GiatMara,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal (Perikatan Nasioanl – Machang) yang ingin tahun sama ada GiatMara mempunyai perancangan untuk membina sebuah kemudahan lengkap di sebuah premis kekal untuk GiatMara Machang beroperasi memandangkan Menteri telah memberi komitmen untuk melaksanakan TVET berimpak tinggi secara besar-besaran.

Berkenaan GiatMara Machang, Rubiah memaklumkan, pusat latihan itu telah beroperasi pada 8 Januari 1991 dengan menawarkan tiga kursus pensijilan iaitu Kursus Teknologi Automotif, Kursus Teknologi Elektronik Audio Visual dan Kursus Sistem Komputer.

Menjawab soalan tambahan Datuk Willie Mongin (Gabungan Parti Sarawak – Puncak Borneo) sama ada kerajaan mempunyai perancangan untuk menaik taraf GiatMara Mambong, Sarawak dan menambah kursus ditawarkan terutamanya berkaitan Program Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET), Rubiah berkata, beberapa perkara perlu diperhalusi.

“Tambahan kursus atau sijil di GiatMara (dibuat) berdasarkan permohonan dan kajian serta potensi kursus itu berhampiran GiatMara,” katanya.

Berkenaan perancangan untuk menaik taraf GiatMara Mambong pula, Rubiah berkata, beliau akan memberikan jawapan bertulis.

“Namun GiatMara diberi peruntukan menerusi Belanjawan 2023 untuk menaik taraf kemudahan,” katanya. -TVS


Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published.