Parlimen: Keselamatan pengguna Pan Borneo perlu diutamakan

Spread the love

KUALA LUMPUR, 21 Mac: Kerajaan digesa supaya mengutamakan aspek keselamatan pengguna Lebuhraya Pan Borneo (LPB) di Sarawak berikutan peruntukan besar mencecah RM20 bilion untuk melaksanakan projek berkenaan.

Ahli Parlimen Lubok Antu, Roy Angau Gingkoi berkata, beliau membangkitkan perkara itu memandangkan ketika ini wujud risiko yang ditanggung oleh pengguna termasuk penduduk sekitar LPB.

Dedahnya, di Sarawak majoriti pemandu bas ekspres pada kebiasaannya akan menurunkan penumpang di tepi jalan sekali gus mengundang risiko keselamatan.

“Selain itu, agar sukar bagi pengguna LPB terutamanya di kawasan kampung untuk melintas.

“(Lebih membimbangkan) semua kenderaan yang melalui lebuh raya bergerak laju, justeru itu saya memohon supaya lebih banyak jejantas dibina,” katanya kepada TVS hari ini.

Berkenaan pembinaan jejantas katanya, kemudahan itu wajar disediakan terutamanya di Engkelili.

“Di kawasan Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Engkelili yang berdekatan dengan LPB, majoriti ibu bapa menghantar dan mengambil anak mereka menggunakan motosikal.

“Saya lihat berbahaya kerana kereta serta kenderaan lain yang laju termasuk di kawasan sekolah,” katanya.

Pada masa sama, beliau turut berharap agar lebih banyak kawasan rehat dan rawat (R&R) dibina di jajaran berkenaan bagi membolehkan pengguna yang ke destinasi jauh untuk berehat. -TVS


Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published.