Parlimen: Apa status naik taraf jalan di Sri Aman ekoran ‘kes’ Jana Wibawa, soal Doris Sophia

Spread the love

KUALA LUMPUR, 15 Mac: Keadaan jalan raya di beberapa kawasan di Sri Aman yang rosak teruk perlu dipulih segera berikutan Kerajaan Persekutuan menyediakan peruntukan besar mencecah RM1.08 bilion untuk tujuan berkenaan.

Sehubungan itu, Ahli Parlimen Sri Aman, Dato Sri Doris Sophia Brodie berkata, pengagihannya perlu diperincikan supaya lebih banyak kawasan mendapat manfaat.

Katanya, di Sri Aman terdapat dua buah projek di bawah Program Jana Wibawa yang diluluskan di bawah Rolling Plan Pertama, Rancangan Malaysia Kedua Belas, 2021-2025 (RMK-12).

“Ia membabitkan projek menaik taraf Jalan Pantu, Kerenggas dan Enkeranji dengan anggaran RM141.9 juta dan projek menaik taraf Jalan Tuba, Muding dan Pelaie dengan anggaran kos RM354.5 juta,” katanya ketika perbahasan di Dewan Rakyat hari ini.

Doris Sophia berkata, tujuan isu ini dibangkitkan ialah kerana beliau difahamkan projek itu telah digantung atau ditangguhkan berikutan ia dilaksanakan di bawah Jana Wibawa.

“Oleh itu, saya ingin mengetahui apakah langkah kerajaan (atau kementerian) bagi menentukan projek ini boleh diteruskan,” katanya.

Mengulas lanjut, Doris Sophia berkata, perkara itu perlu diberi perhatian serius oleh kerajaan berikutan ‘kesengsaraan’ yang terpaksa ditanggung oleh rakyat di sana disebabkan jalan rosak.

“Jalan yang digunakan sekarang merupakan bekas jalan balak atau jalan ladang kelapa sawit yang keadaannya sangat teruk terutamanya ketika musim tengkujuh malah sukar untuk dilalui walaupun oleh kenderaan pacuan empat roda,” katanya.

Beliau turut menarik perhatian Dewan Rakyat apabila memberitahu, ketika isu ini dibangkitkan di sini, rakyat di kawasannya sedang terkesan berikutan terpaksa menggunakan jalan yang ditenggelami air dan mereka terputus hubungan dengan masyarakat luar.

“Oleh itu, saya mohon kepada kementerian, janganlah tangguh projek ini agar kesengsaraan masyarakat di tempat saya tidak berpanjangan,” katanya. -TVS


Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published.