Berkunjung ke maahad tahfiz di Thailand sebelum maut dalam nahas jalan raya

Spread the love

KEPALA BATAS, 14 Mac: Seorang penunggang motosikal berkuasa tinggi sempat menghantar bantuan di beberapa maahad tahfiz di Thailand sebelum maut dalam nahas jalan raya di negara itu pada Isnin.

Mohamad Razis Zakaria,42, yang bertugas sebagai kakitangan sebuah syarikat perkapalan di Sarawak itu dilaporkan menunggang sendirian ketika dalam perjalanan pulang ke tanah air sebelum motosikalnya dipercayai terbabas di sebuah lebuh raya di Prachuap Khiri Khan, Thailand.

Penunggang sebuah motosikal Mohamad Razis Zakaria, 42, terbabit kemalangan maut Prachuap Khiri Khan, Thailand semalam. Foto: Media sosial

Menurut Ibu mangsa, Chek Basah Sabri, 62, dirinya belum mengetahui maklumat lanjut berhubung kejadian menimpa anaknya itu susulan hanya menerima khabar duka tersebut daripada seorang rakan mangsa kira-kira pukul 10 pagi semalam.

“Dia sudah berada di Thailand sejak seminggu lalu bagi menghantar bantuan di beberapa maahad tahfiz dan telah lebih 15 tahun berkunjung ke negara itu untuk menyampaikan bantuan.

“Pemergiannya meninggalkan tiga anak perempuan berusia lapan hingga 16 tahun selepas mereka kematian ibu pada 2020,” katanya ketika ditemui pemberita di rumah keluarganya di Bertam di sini pada Selasa.

Tambah Chek Basah, mangsa dikenali dengan peribadi yang pendiam selain suka membantu ahli keluarga serta rakan.

“Dia adalah anak kedua daripada sembilan adik-beradik dan membantu membiayai kos pendidikan tujuh adiknya dengan sebahagian mereka sampai ke menara gading,” katanya dalam nada sebak.

Sementara itu, isterinya yang dikahwini pada setahun lalu, Salma Mohd. Sobri, 31, berkata, Mohamad Sobri telah menempah dua ekor kambing untuk majlis akikah anak mereka yang dijangka dilahirkan bulan hadapan, namun hasrat meraikan majlis itu tidak kesampaian.

“Kali terakhir saya bercakap dengan suami, dia beritahu dalam perjalanan pulang sebelum rakannya memaklumkan dia meninggal dunia akibat kemalangan.

“Bapa mentua dan adik ipar saya kini berada di Thailand bagi urusan membawa pulang jenazah dan kami tidak tahu bila akan dibawa pulang kerana jarak lokasi kejadian dengan sempadan negara hampir 700 kilometer,” katanya.

Jenazah mangsa dijangka dikebumikan di Tanah Perkuburan Berpusat Masjid Abdullah Fahim, Permatang Langsat di sini sebaik jenazah tiba. -TVS


Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published.