Program Wanita [email protected] berjaya tingkatkan pendapatan peserta

Spread the love

KOTA KINABALU, 11 Mac: Seramai 14,770 wanita atau 90 peratus peserta Program Wanita [email protected] MyKasih Kapital berjaya meraih pendapatan RM1,000 sebulan berbanding RM500 sebelum menyertai program.

Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Dato Sri Nancy Shukri berkata, 10 peratus pula berjaya mendapat peningkatan pendapatan sehingga RM3,000 sebulan.

Menurutnya, seramai 18,250 wanita telah menyertai program keusahawanan itu yang diberikan modal perniagaan, bimbingan dan motivasi serta dihubungkan dengan perniagaan daripada mentor-mentor berpengalaman yang juga rakan strategik kementerian.

“Sejak menerajui KPWKM dan sebagai Pengerusi Yayasan Kebajikan Negara (YKN) dari Januari 2023 hingga hari ini seramai 3,480 orang peserta telah menghadiri kursus Program Wanita [email protected] MyKasih Kapital yang meliputi peserta dari seluruh negara,” katanya pada Program Wanita [email protected] My Kasih Kapital di sini, hari ini.

Katanya, program berkenaan mendapat permintaan tinggi sehingga jumlah peserta untuk menyertainya terpaksa ditambah sekali gus membuktikan wanita mempunyai semangat untuk mengubah hidup agar menjadi lebih baik.

Nancy berkata, Program Wanita [email protected] MyKasih Kapital adalah bantuan kepada golongan wanita yang terkesan akibat pandemik COVID-19 untuk memulakan perniagaan dengan modal kecil di dalam bidang e-dagang dan perniagaan kecil-kecilan yang tidak termasuk di bawah skim disediakan Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (KUSKOP), TEKUN dan Amanah Ikhtiar Malaysia (AIM).

“Program ini bertujuan memperkasa ekonomi kumpulan sasar khususnya wanita dengan mengoptimumkan potensi individu berdasarkan bidang kemahiran mereka agar tidak terus bergantung kepada bantuan kerajaan sepenuhnya.

“Peserta MyKasih Kapital akan dinilai, dipantau dan mengikuti kursus oleh jabatan atau agensi kerajaan seperti INSKEN, PERKESO serta perkongsian pengalaman dan tips daripada usahawan berjaya bagi mempersiapkan diri para peserta menceburi bidang perniagaan,” katanya. – TVS


Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published.