Skor kredit pengguna Malaysia terus meningkat

Spread the love

KUALA LUMPUR, 10 Mac: Laporan Kredit Pengguna CTOS Malaysia bagi 2022 menunjukkan pertambahan positif dalam purata skor CTOS sejak tiga tahun lepas daripada 663 menjadi 678, demikian menurut kenyataan agensi pelaporan kredit CTOS Data Systems Sdn Bhd (CTOS) pada Khamis.

Kenyataan itu memaklumkan skor CTOS ialah nombor tiga digit yang mewakili kelayakan kredit pengguna berdasarkan bayaran dan pengurusan kredit individu antara julat 300 hingga 850 dengan semakin tinggi skor, semakin tinggi peluang untuk mendapatkan kredit.

“Meskipun berdepan dengan pandemik, tahap kesihatan kewangan masih berada dalam kategori skor kredit ‘sederhana’ iaitu ia masih berpotensi dari sudut permohonan kredit.

“Kadar penggunaan kad kredit yang kekal pada sekitar 24 peratus juga menunjukkan bahawa pengguna secara umumnya tidak perlu menambahkan pembelanjaan kredit tanpa cagaran untuk menempuh hidup sepanjang masa yang sukar tersebut,” menurut kenyataan itu.

Menurut CTOS, laporan tersebut menggunakan sampel meliputi lebih 1.4 juta pengguna individu CTOS dan dikeluarkan dengan kerjasama Monash University Malaysia (Monash) School of Business.

“Walaupun pada amnya skor 678 bermakna kebanyakan warga Malaysia layak mendapat produk-produk kewangan bergantung kepada tahap risiko pemberi pinjaman, mereka berkemungkinan tidak akan mendapat tawaran kredit terbaik di pasaran berbanding dengan mereka yang mempunyai skor kredit di kategori ‘baik ke cemerlang’.

Kategori skor kredit ‘baik’ bermula dari 697,” menurut kenyataan itu.

CTOS memaklumkan, berbanding dengan negara lain di peringkat global, Malaysia masih jauh di belakang jika dibandingkan dengan Amerika Syarikat yang mempunyai skor kredit purata 716.

Kadar penembusan biro kredit di Malaysia adalah lebih tinggi berbanding negara jiran seperti Indonesia, iaitu hanya 20 hingga 25 peratus penduduknya mempunyai profil kredit, atau Thailand, yang menurut kajian yang dijalankan baru-baru ini oleh FICO menunjukkan 67 peratus pengguna di Thailand tidak berpuas hati dengan kredit generik (umum) yang ditawarkan oleh bank mereka, disebabkan tiada permarkahan kredit.

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan CTOS Digital Erick Hamburger dalam kenyataan sama berkata misi CTOS adalah untuk memperkasakan individu dan juga perniagaan untuk mendapat akses kepada kredit dan mengawal masa depan kewangan mereka.

Sementara itu, Ketua Monash School of Business Prof Dr Nafis Alam berkata statistik menunjukkan  bahawa pada tempoh masa sukar, kumpulan berpendapatan lebih rendah (B40) mempunyai kadar penggunaan kad kredit lebih tinggi iaitu 34.2 peratus , jauh lebih tinggi daripada purata negara iaitu 23.7 peratus demi menampung kewangan mereka.

“Selain kumpulan pendapatan, trend juga menunjukkan bahawa generasi lebih muda (Gen Y dan Z) menggunakan kad kredit jauh lebih kerap daripada sebelumnya, berkemungkinan disebabkan desakan sosial, ini lantas meningkatkan tabiat berbelanja,” kata beliau. – TVS


Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published.