Kekurangan tenaga buruh tidak halang pelaksanaan projek pembangunan di Sarawak

Spread the love

LAWAS, 10 Mac: Kekurangan tenaga buruh dari Indonesia tidak menghalang pelaksanaan projek-projek pembangunan di Sarawak.

Timbalan Premier Sarawak Datuk Amar Awang Tengah Ali Hasan berkata, kerajaan mempunyai rancangan bagi memastikan projek-projek di Sarawak terus dilaksanakan.

Foto: Syazwan Kadir

Menurutnya, kerajaan Sarawak telah menubuhkan satu unit di Jabatan Premier Sarawak khusus untuk buruh, imigresen dan pemantauan projek dalam usaha mengatasi isu kekurangan tenaga buruh.

“Kita boleh melihat keupayaan, kemahiran yang kita perlukan dan sebab itu kita dalam kerajaan negeri kita ada satu unit yang khas di bawah Timbalan Menteri di Jabatan Premier Sarawak (Buruh, Imigresen dan Pemantauan Projek) Dato Gerawat Gala,” katanya ketika lawatan tapak projek pembinaan Kompleks Pentadbiran Lawas sini pada Khamis.

Foto: Syazwan Kadir

Turut sama Timbalan Menteri Infrastruktur dan Pembangunan Pelabuhan Aidel Lariwoo.

Awang Tengah turut menyeru pembabitan tenaga kerja tempatan untuk mengisi kekosongan yang banyak dalam pelbagai projek pembangunan di Lawas mengikut kemahiran masing-masing.

Dalam pada itu beliau mahu masyarakat Lawas yang mempunyai kemahiran dalam bidang pembangunan untuk segera merebut peluang pekerjaan yang bersesuaian dengan bidang tersebut.

Peluang dan ruang tersebut katanya seharusnya direbut oleh masyarakat Lawas agar segala pelaksanaan projek di daerah itu tidak bergantung sepenuhnya dengan tenaga pekerja asing. – TVS


Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published.