Rasuah beri kesan buruk terhadap perkhidmatan awam – Dr Sim

Spread the love

KUCHING, 8 Mac: Sebanyak 38 peratus daripada 300 penahanan kes rasuah oleh Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia (SPRM) pada tahun 2022 melibatkan penjawat awam.

Timbalan Premier Sarawak, Dato Sri Dr Sim Kui Hian berkata, penahanan itu telah memberi kesan buruk kepada perkhidmatan awam termasuk organisasi tempat mereka berkhidmat.

Terap amalan integriti, elak ketirisan

“Setiap penjawat awam perlu berpegang dengan amalan integriti menerapkan disiplin yang tinggi dalam diri mereka, kemudiannya menzahirkan personaliti yang baik ketika melaksanakan tanggungjawab.

“Komitmen pengurusan boleh dibuktikan melalui pengisytiharan kepentingan dan kerahsiaan semasa sebarang mesyuarat yang melibatkan projek,” katanya ketika berucap Majlis Hari Interegriti Kementerian Kesihatan Awam, Perumahan dan Kerajaan Tempatan Sarawak di sini, hari ini.

Hadir sama, Timbalan Menteri Kesihatan Awam, Perumahan dan Kerajaan Tempatan Sarawak, Datuk Penguang Manggil dan Micheal Tiang, Timbalan Setiausaha Tetap Kementerian Kesihatan Awam, Perumahan dan Kerajaan Tempatan Sarawak, Elizabeth Loh.

Menurut Dr Sim, amalan integriti seharusnya terlebih dahulu bermula dari diri individu itu sendiri sebelum ia diperluas ke organisasi lebih besar.

Katanya, gejala rasuah jika tidak dibendung ia boleh menyebabkan kehilangan pelanggan, cukai, keyakinan dan memberi imej negatif kepada organisasi dan syarikat sama ada kerajaan atau swasta.

Setiap langkah antirasuah, ketelusan dan langkah akauntabiliti harus dilaksanakan secara menyeluruh untuk mengelak apa jua ketirisan yang boleh menjejaskan usaha serta imej perkhidmatan awam. – TVS


Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published.