Parlimen: Reformasi kesihatan negara akan dimulakan

Spread the love

KUALA LUMPUR, 8 Mac: Kertas Putih Kesihatan yang dirangka merupakan permulaan kepada reformasi sistem kesihatan negara dan akan diteruskan sekiranya diterima, kata Dr. Zaliha Mustafa.

Beliau yang juga Menteri Kesihatan berkata, teras strategik kertas putih itu juga bertujuan untuk memastikan kemampanan pembiayaan penjagaan kesihatan dengan mempelbagaikan sumber pembiayaan.

Menerusinya kata Dr. Zaliha, tumpuan khusus akan diberikan kepada pembangunan skim insurans kesihatan nasional.

“Sekiranya mandat diperoleh melalui kelulusan Kertas Putih Kesihatan, Kementerian Kesihatan (KKM) akan mengambil langkah seterusnya dengan menjalankan kerja-kerja asas yang diperlukan dalam pembangunan skim insurans kesihatan nasional seperti pengiraan kadar caruman yang bersesuaian, pembangunan pakej manfaat kesihatan dan penentuan mekanisme pembayaran pembekal perkhidmatan kesihatan,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan Kapten (B) Datuk Dr Zulkafperi Hanapi (Perikatan Nasional -Tanjong Karang) yang ingin tahu mengenai status pelaksanaan skim insurans kesihatan kebangsaan.

Sehubungan Zaliha memohon sokongan semua ahli parlimen terhadap Kertas Putih Kesihatan yang dijangka akan dibentangkan di Dewan Rakyat pada Jun depan. -TVS


Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published.