Parlimen: Pekerja B40 masih terima gaji RM1,200

Spread the love

KUALA LUMPUR, 7 Mac: Datuk Seri Ismail Sabri berkata, beliau berharap agar gaji minimum RM1500 yang ditangguhkan akan dapat dilaksanakan segera.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Bera berkata, isu utama yang membelenggu perlaksanaan gaji minimum ialah ketidakpatuhan dan kekurangan penguatkuasaan yang menyeluruh.

Kata beliau, pada masa sama, Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) memaklumkan masih ada pekerja yang diupah oleh kontraktor kerajaan tidak dibayar gaji minimum.

“Sebahagian pekerja B40 masih terima gaji RM1200 sebulan, (mereka) menunggu dengan penuh harapan agar gaji dapat ditambah sebanyak RM300 menjelang 1 Januari 2023 tetapi ia tidak menjadi kenyataan,” katanya pada Sidang Parlimen di sini hari ini.

Berkenaan isu juga, Ismail Sabri berkata,  pekerja kontrak seperti pembersihan, tukang kebun dan pegawai keselamatan yang berkhidmat di bangunan kerajaan juga belum menikmati gaji sebanyak RM1500.

“(Namun) alasan yang diberikan oleh syarikat kontraktor ialah kerajaan masih belum ubah suai sebut harga dalam dokumen tender.

“Oleh itu saya berharap agar kerajaan akan ambil tindakan segera supaya syarikat – syarikat tersebut tidak memberi alasan gaji minima kepada pekerja mereka,” katanya.

Tambah beliau, jumlah RM1500 bukan angka besar malah masih di bawah pendapatan garis kemiskinan di Malaysia iaitu RM2208. -TVS

 


Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published.