Parlimen: Lubok Antu sokong kerajaan ‘lawan’ tuntutan Sulu

Spread the love

KUALA LUMPUR, 6 Mac: Kerajaan disaran menggunakan segala kuasa, hak dan sumber untuk menghentikan tuntutan melampau oleh waris-waris Kesultanan Sulu.

Roy Angau Gingkoi (Gabungan Parti Sarawak – Lubok Antu) berkata, sehubungan itu beliau menyokong sepenuhnya tindakan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang berusaha menyelesaikan isu berkenaan.

Kata Roy Angau, waris Kesultanan Sulu bertindak licik dengan mengambil kesempatan di atas kemelut politik yang telah melanda negara sejak tiga tahun lalu.

“(Mereka) membuat pelbagai tuntutan melalui prosiding arbitrasi dan mahkamah timbang tara di negara-negara seperti Sepanyol, Perancis, Luxembourg dan Belanda,” katanya pada Sidang Parlimen, di sini hari ini.

Tambah Roy Angau, usaha memperjuangkan hak Malaysia dalam isu ini juga penting sebagai menghargai dan menghormati perjuangan pasukan keselamatan negara.

“Seramai 10 anggota polis dan tentera kita terkorban semasa Op Daulat di Sabah disebabkan serangan oleh kumpulan pengganas Sulu di Lahad Datu dan Semporna,” ujarnya.

Dalam pada itu, Roy Angau berkata, beliau difahamkan sebuah Muzium Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan tugu peringatan Op Daulat akan didirikan di Sabah sebagai menandakan 10 tahun insiden berdarah itu berlaku.

“Saya berharap ia akan dapat siap dalam masa terdekat supaya pengorbanan wira-wira negara ini akan terus diingati oleh generasi yang akan datang,” katanya. -TVS


Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published.