1,500 ahli Warisan keluar parti

Spread the love

TAWAU, 5 Mac : Usaha pimpinan Kerajaan Sabah yang bersungguh memperjuangkan Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) menjadi faktor utama 1,500 ahli Parti Warisan Sabah (Warisan) daripada 30 cawangan di Tawau mengumumkan keluar parti.

Kesemua ahli dari parti pembangkang di Sabah itu yang diketuai Mantan Timbalan Ketua Wira Pusat Warisan, Ismail Sabran kini menyatakan sokongan kepada kepimpinan kerajaan negeri di bawah Ketua Menteri, Datuk Seri Hajiji Noor.

“Kami keluar dari parti Warisan kerana saya percaya semua parti lokal yang sekarang bekerjasama di bawah Gabungan Rakyat Sabah (GRS) dan juga dengan kerjasama Kerajaan Sarawak secara bersama akan menuntut MA63,” katanya pada sidang media di sini.

Katanya, tindakan kesemua mereka adalah atas kerelaan hati masing-masing kerana mahukan sebuah kerajaan yang stabil dan disokong oleh semua parti politik tempatan supaya pembangunan negeri mampu dicapai.

“Kita tidak mahu parti yang terlalu banyak bermain politik sehingga membantutkan usaha untuk membangun negeri dan menyelesaikan masalah rakyat,” katanya lagi.

Ismail berkata, kesemua mereka juga secara bersama mengumumkan untuk memyertai Parti Gagasan Rakyat Sabah (Gagasan Rakyat) yang baharu sahaja dilancarkan Ketua Menteri dan akan menghantar borang keahlian.-TVS


Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published.