Parlimen: Lebih 60 peratus kematian kemalangan libatkan penunggang motosikal

Spread the love

KUALA LUMPUR, 2 Mac: Lebih 60 peratus kematian akibat kemalangan jalan raya di negara ini melibatkan penunggang motosikal.

Timbalan Menteri Pengangkutan, Datuk Hasbi Habibollah berkata, ini termasuklah kemalangan  membabitkan pekerja perkhidmatan penghantaran barangan atau makanan menggunakan motosikal (p-hailing).

Sehubungan itu katanya kementerian menerusi Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) dan Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (MIROS) akan melaksanakan lebih banyak program advokasi khas kepada penunggang motosikal.

“Pada tahun ini, JPJ merancang untuk mengadakan 80 program advokasi keselamatan jalan raya di seluruh negara. Sebelum ini sebanyak 853 program sedemikian telah dilaksanakan,” katanya.

Hasbi berkata demikian sebagai menjawab soalan lisan Syed Ibrahim Syed Nor (Pakatan Harapan – Ledang) pada Sidang Parlimen di sini hari ini.

Sementara itu, Hasbi berkata, Kementerian Pengangkutan juga akan melaksanakan lebih banyak engagement bersama syarikat pengendali p-hailing.

“Kementerian sentiasa memberi perhatian serius kepada perkara ini.

“Pada tahun lepas sebanyak 32 program telah diadakan dengan syarikat pengendali p- hailing dan tahun ini kita rancang untuk adakan kempen bersama Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO),”katanya.

Dalam pada itu, sidang turut dimaklumkan berdasarkan kajian MIROS, lebih 80 peratus punca kemalangan jalan raya disebabkan sikap pemandu dan hanya tujuh peratus kerana aspek teknikal kenderaan digunakan. -TVS


Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published.