Kekalahan Kuching City FC di tangan Selangor FC tidak sepatutnya berlaku – Irfan Bakti

Spread the love

KUCHING, 2 Mac: Pengendali Kuching City FC, Irfan Bakti jelas kecewa susulan prestasi hambar dipamerkan anak-anak buahnya apabila dibenam Selangor FC 0-5 pada aksi kedua saingan Liga Super 2023, malam ini.

Menurut jurulatih berpengalaman dalam kancah bola sepak negara itu kekalahan itu tidak seharusnya berlaku memandangkan Kuching City FC dilihat mempunyai keupayaan untuk memberi tentangan pada separuh masa kedua.

“Satu kekalahan yang tidak sepatutnya berlaku, walaupun ini kali pertama kami beraksi dalam Liga Super.

“Saya akui sebahagian besar dari pemain saya pertama kali beraksi dalam kancah tertinggi liga Malaysia, tapi kita harus memandang kehadapan kerana ada beberapa perlawanan lagi dan saya jadikan kekalahan 0-5 ini sebagai satu pengajaran,” katanya ketika ditemui selepas tamat perlawanan di Stadium Negeri di sini.

Jelas irfan, beliau akan melakukan perubahan yang besar untuk mempersiapkan pasukannya bagi bertemu Sabah FC yang dilihat mempunyai kekuatan yang sama seperti Selangor FC.

Irfan juga menyifatkan sikap terlalu hormat terhadap pasukan pelawat juga mendorong kepada kekalahan pasukan Kuching City FC kerana rata-rata pemain Selangor FC beraksi untuk skuad kebangsaan.

“Saya minta pemain-pemain saya untuk tidak terlalu menghormati pasukan-pasukan senior dalam Liga Super.

“Mereka (pemain Kuching City) seolah-olah terpaku menyaksikan hantaran demi hantaran yang dilakukan pasukan Selangor FC,” katanya. -TVS


Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published.