Parlimen: Kerajaan teruskan bantuan kepada mangsa banjir

Spread the love

KUALA LUMPUR, 1 Mac: Kerajaan akan meneruskan Bantuan Wang Ihsan (BWI) kepada mangsa banjir sebanyak RM1,000 kepada ketua isi rumah (KIR) yang terjejas.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Sabah, Sarawak dan Tugas-Tugas Khas), Datuk Wilson Ugok Kumbong berkata, bantuan disediakan juga meliputi RM10,000 kepada waris bagi setiap mangsa yang meninggal dunia akibat bencana itu.

Katanya, kerajaan juga menyediakan Bantuan Barangan Keperluan Asas (BBKA) bernilai RM2,500 kepada setiap KIR dan Bantuan Pembaikan Rumah (BPR) dengan had nilai maksimum sehingga RM5,000.

“Selain itu sekiranya penilaian kerosakan rumah didapati melebihi RM5,000, kerja – kerja baik pulih akan dilaksanakan oleh Kementerian Kemajuan Desa dan Wilayah dan Kementerian Pembangunan Kerajaan Tempatan (KPKT) menggunakan peruntukan sedia ada kementerian,” katanya pada sidang Dewan Rakyat hari ini.

Terdahulu, Datuk Anyi Ngau (Gabungan Parti Sarawak – Baram) meminta Perdana Menteri menyatakan jenis dan nilai bantuan disalurkan kepada mangsa bencana alam seperti banjir dan kebakaran tempat kediaman ketika ini. -TVS


Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published.