MEASAT Satellite sedia jalin kerjasama perluaskan liputan Internet di luar bandar

Spread the love

KUCHING, 28 Feb: MEASAT Satellite Systems Sdn Bhd sedia bekerjasama dengan kerajaan dalam meluaskan perkhidmatan jalur lebar satelit di kawasan yang kurang capaian Internet.

Ketua Pegawai Operasinya, Yau Chyong Lim berkata lebih ramai rakyat Malaysia perlu mendapat faedah penggunaan Internet dalam meningkatkan tahap sosioekonomi.

“MEASAT ingin merapatkan jurang jalur lebar antara kawasan bandar dan luar bandar selaras dengan Rancangan Malaysia ke-12 yang meletakkan ketersambungan Internet sebagai kunci utamanya.

“Ini juga akan mempercepatkan pembentukan masyarakat yang inklusif digital,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Chyong Lim menambah capaian jalur lebar satelit yang lebih luas akan membuka potensi ekonomi digital di kawasan luar bandar.

Beliau turut mengakui berhadapan cabaran dalam memastikan ketersambungan Internet kepada penduduk di Malaysia yang tinggal jauh di pedalaman.

“Namun pentingnya sekarang adalah untuk mempercepatkan pembangunan infrastruktur digital negara agar dapat mengembangkan faedah teknologi dan mengukuhkan potensi ekonomi digital,” katanya.

Menerusi Belanjawan 2023, Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim baru-baru ini telah mengumumkan peruntukan berjumlah RM725 juta bagi melaksanakan ketersambungan digital di 47 kawasan perindustrian.

Menurutnya, kerajaan akan mempercepatkan pelaksanaan projek Pelan Jalinan Digital Negara (JENDELA) bagi menyediakan jaringan Internet di seluruh negara. – TVS 


Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published.