Belanjawan 2023 memartabatkan MA63, mantapkan infrastruktur Sabah, Sarawak – Fadillah 

Spread the love

KUCHING, 25 Feb: Peningkatan peruntukan untuk Sabah dan Sarawak dalam Belanjawan 2023 berbanding Belanjawan 2022 membuktikan komitmen dan kesungguhan Kerajaan Persekutuan dalam memperjuangkan kebajikan dan kesejahteraan rakyat di kedua-dua negeri ini.

Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Fadillah Yusof berkata belanjawan yang bertemakan ‘Membangun Malaysia Madani’ juga jelas membuktikan komitmen dan iltizam berterusan Kerajaan Persekutuan dalam memperkasakan pembangunan infrastruktur Sabah dan Sarawak.

“Ini terbukti dengan sejumlah RM20 bilion diperuntukan untuk menerus dan menyegerakan pelaksanaan lebuh raya Pan Borneo Sabah dan Pan Borneo Sarawak serta Sabah Sarawak Link Road dengan jajaran lebih 1,000 kilometer,” katanya dalam satu kenyataan pada Jumaat.

Menerusi Belanjawan 2023 yang dibentangkan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim di Dewan Rakyat, Sabah menerima peruntukan berjumlah RM6.5 bilion dalam Belanjawan 2023 berbanding RM5.16 bilion pada 2022, manakala Sarawak menerima peruntukan RM5.6 bilion pada 2023 berbanding RM4.67 bilion pada 2022. 

Fadillah yang juga Menteri Perladangan dan Komoditi berkata lagi, belanjawan ini memfokuskan kepada projek jalan utama Sabah Sarawak, jalan di sempadan dan menaiktaraf Kompleks Imigresen, Kastam dan Kuarantin (CIQ) di sempadan Sabah, Sarawak dan Kalimantan, susulan Nusantara akan menjadi ibu kota baharu Indonesia.

Menurutnya, usaha ini adalah bagi menambah baik hubungan yang membuka pelbagai peluang di negara ini dan Kalimantan. 

“Hubungan manusia kepada manusia, perniagaan dengan perniagaan dan Kerajaan kepada Kerajaan (G2G) akan dapat diperkukuhkan sekiranya logistik ditambah baik,” jelasnya.

Beliau menambah, Kerajaan Persekutuan juga terus komited dalam meneruskan rundingan dan melaksanakan tuntutan Perjanjian Malaysia 1963 (MA63). 

Kerajaan telah bersetuju memuktamadkan Pemberian Khas Perkara 112D Perlembagaan Persekutuan bagi Sarawak dengan jumlah pemberian khas sekurang-kurangnya RM300 juta. 

“Sejak tahun 1973, kadar Pemberian Khas bagi Sabah dan Sarawak masing-masing kekal pada RM26.7 juta dan RM16 juta,” ujarnya. 

Kerajaan Persekutuan juga komited dalam menyegerakan rundingan untuk formula baharu.

Selain itu, Kerajaan Persekutuan menyerahkan kuasa melulus perolehan projek Persekutuan kepada Jabatan Teknik di Sabah dan Sarawak bagi projek sehingga RM50 juta, justeru ia dijangka memberi impak positif terhadap usaha mempercepat pembangunan di kedua-dua negeri berkenaan. 

Dari segi kemudahan kesihatan, kerajaan memperuntukkan sejumlah RM1.2 billion bagi penyelenggaraan 400 buah klinik daif dan 380 buah sekolah daif di kedua-dua negeri berkenaan. 

“Belanjawan 2023 Malaysia Madani membuktikan tekad Kerajaan Perpaduan dalam menggabungkan agenda dan dasar murninya yang mengutamakan rakyat Malaysia secara keseluruhan terutamanya dalam menjaga hal ehwal Sabah dan Sarawak secara tuntas,” ujarnya. – TVS


Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published.