JKM perlu peruntukan khas bangunkan sistem data – Nancy

Spread the love

KUALA LUMPUR, 15 Feb: Sistem penyimpanan data bagi Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyakarat (KPWKM) perlu dinaik taraf kepada sistem berpusat untuk meningkatkan lagi kualiti penyampaian terutamanya bagi Jabatan Kebajikan Malaysia (JKM).

Menterinya, Datuk Seri Nancy Shukri berkata, beliau berharap agar belanjawan yang bakal dibentangkan Jumaat depan dapat memberikan peruntukan untuk melaksanakan perancangan itu.

Jelasnya penambahbaikan itu perlu memandangkan JKM ketika ini masih tidak mampu untuk mengeluarkan jumlah data berkenaan pelbagai kes di seluruh negara.

“Situasi ini menyukarkan pihak kita untuk mendapat data yang tepat.

“Sebagai contoh, jika saya mahu mendapat jumlah kes dera melibatkan kanak-kanak di seluruh negara, saya perlu bertanya kepada seorang pegawai dan pegawai ini kemudian perlu mendapatkan maklumat berkenaan daripada pegawai lain.

“Ini menunjukkan sistem yang digunakan ketika ini tidak sesuai untuk dipraktikkan bagi jangka masa panjang,” katanya kepada TVS hari ini.

Sementara itu, Nancy memaklumkan, KPWKM akan memperkenalkan sistem kod imbas QR yang mengandungi penjelasan mengenai keperluan Orang Kelainan Upaya (OKU) tidak lama lagi.

“Ini sangat praktikal untuk ibu bapa, penjaga dan orang ramai untuk mempelajari ilmu yang diperlukan bagi menjaga ahli keluarga mereka yang berstatus OKU,” katanya. -TVS


Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published.