Kerja naik taraf DUN Sarawak lama kepada Pusat Persembahan Seni bermula April

Spread the love

KUCHING, 15 Feb: Kerja menaik taraf bangunan Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak lama yang akan menjadi Pusat Persembahan Seni dijangka bermula pada April ini, kata Dato Sri Abdul Karim Rahman Hamzah.

Beliau yang juga Menteri Pelancongan, Industri Kreatif dan Seni Persembahan negeri berkata, selepas beroperasi kelak, pusat berkenaan akan setaraf dengan Istana Budaya di Kuala Lumpur.

Kata beliau, ketika ini beberapa perkara perlu diselesaikan sebelum kerja naik taraf dilaksanakan.

“Tempat ini lain dan sebab itu memerlukan perancangan lebih teliti.

“Sekiranya ini bangunan baharu, akan lebih mudah untuk dibangunkan, tetapi ia merupakan bangunan DUN dan banyak benda perlu disimpan dan dikekalkan,” katanya.

Beliau berkata demikan dalam sidang media selepas hadir Majlis Pelancaran Original Soundtrack berjudul ‘Cinta Abadi’ dan sebuah filem pendek di Muzium Budaya Borneo di sini semalam.

Abdul Karim turut memberitahu, pusat berkenaan dijangka akan dapat digunakan pada 2026.

Mengulas lanjut, Abdul Karim berkata, pemilihan kontraktor bagi kerja pengubahsuaian juga dilakukan dengan teliti agar tidak merosakkan struktur bangunan.

Berhubung reka bentuk akhir serta butiran projek pula, Abdul Karim berkata, ia telah dipersetujui oleh Premier Sarawak, Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg.-TVS

 


Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published.