Bomba memadamkan sisa api kebakaran yang merebak dalam kebakaran membabitkan Rumah Panjang Dangat di Sungai Kawi Bintangor pada pagi tadi. Foto: TVS

Rumah Panjang Dangat terbakar, 157 penduduk terjejas

ByTVS

BINTANGOR, 14 Feb: Seramai 157 penduduk hilang tempat berteduh akibat kebakaran di Rumah Panjang Dangat di Sungai Kawi, di sini pagi tadi. 

16 buah pintu daripada 34 pintu Rumah Panjang Dangat itu hangus terbakar. Foto: TVS

Kejadian pada pukul  9.20 pagi itu berlaku ketika sebahagian besar penghuni keluar bekerja sekali gus menyebabkan mereka tidak sempat menyelamatkan harta benda masing-masing.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Bintangor, Penolong Penguasa Bomba, Nicholas Belulin berkata, kebakaran bermula di satu bilik dalam rumah panjang berkenaan yang kemudiannya merebak dengan pantas ke bilik lain.

16 buah pintu daripada 34 pintu Rumah Panjang Dangat itu hangus terbakar. Foto: TVS

“BBP Bintangor menerima panggilan kecemasan pada pukul 9.30 pagi dan segera mengerahkan seramai sembilan orang anggota selain turut mendapat bantuan dari BBP Sarikei,” katanya ketika ditemui TVS pada hari ini.

Beliau berkata, usaha memadamkan kebakaran berjaya ‘menyelamatkan’ 16 pintu rumah daripada keseluruhan 34 pintu rumah di situ.

Katanya, tiada sebarang laporan kecederaan dalam kejadian itu kerana kesemua penghuni sempat keluar menyelamatkan diri.

Punca dan jumlah kerugian katanya, masih dalam siasatan. – TVS

Berita Berkaitan