Projek rakyat tertangguh di Limbang, Premier Sarawak lawat hujung Feb ini

Spread the love

LIMBANG, 10 Feb: Daerah ini turut berdepan dengan masalah projek tertangguh dan terbengkalai dalam tempoh yang lama, kata Timbalan Menteri Industri Makanan, Komoditi Dan Pembangunan Wilayah Sarawak (M-FICORD), Datuk Dr Abdul Rahman Ismail.

Prihatin terhadap situasi di sini, katanya Premier Sarawak, Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg dijangka menghadiri mesyuarat pemantauan projek bersama agensi-agensi terlibat pada hujung Februari ini.

Oleh itu, beliau amat berharap kunjungan Abang johari nanti akan memberi kesedaran kepada pihak kontraktor agar lebih bertanggungjawab melaksanakan projek yang diamanahkan mengikut spesifikasi yang ditetapkan.

“Kita berharap supaya dengan kehadiran Premier Sarawak nanti akan memberi kesedaran kepada kontraktor supaya lebih bertanggungjawab dan dapat menyiapkan projek-projek itu mengikut spesifikasi dan juga masa yang ditetapkan”.

“Ini sangat penting kerana rakyat memerlukan pembangunan ini untuk mereka nikmati bersama,” tegasnya ketika ditemui TVS selepas Majlis Rumah Terbuka Tahun Baru Cina 2023 Anjuran Persatuan Bulan Sabit Merah (PBSM) Cawangan Limbang di Dewan Kampung Bunga Raya hari ini.

 

Datuk Dr Abdul Rahman Ismail bersama tetamu dan penerima Agihan Sampul Angpow Sempena Tahun Baru Cina 2023 Anjuran Persatuan Bulan Sabit Merah (PBSM) Cawangan Limbang. Foto TVS.

Dr Abdul Rahman mengingatkan pihak kontrakor harus lebih cakna dengan keperluan rakyat serta perlu lebih komited melaksanakan projek pembangunan negeri seperti yang diamanahkan.

“Projek-projek rakyat itu ada yang terbengkalai, ada yang sakit dan ada yang tenat. Jadi, saya berasa dukacita dengan keadaan seumpama ini. Kita berharap supaya projek ini dapat disiapkan secepat mungkin,” ujarnya.

Perkara itu didedahkan beliau sambil menzahirkan rasa dukacitanya dengan pengumuman Premier Sarawak, Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg baru-baru ini berhubung sebayak 34 daripada 212 projek tertangguh berstatus kritikal di negeri ini.

Hadir sama Pengerusi PBSM Limbang, Chew Sing Liang dan timbalannya, Wong Ku Hai dan jawatankuasa tertinggi lain.–TVS


Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published.