Mayat warga Myanmar jatuh kapal ditemukan berhampiran tebing sungai

Spread the love

KUCHING, 9 Feb: Mayat seorang lelaki warganegara Myanmar yang jatuh dari kapal ditemukan pasukan mencari dan menyelamat (SAR) berhampiran tebing sungai hari ini.

Jurucakap Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Sarawak berkata, mayat Kyaw Khaint, 28, ditemukan di lokasi kira-kira 1.8 kilometer dari pusat kawalan bomba pada 11.45 pagi.

“Mangsa telah disahkan meninggal dunia oleh pihak KKM dan mayat mangsa diserahkan kepada pihak polis untuk tindakan selanjutnya,” kata jurucakap JBPM Sarawak menerusi kenyataan.

Kyaw bersama dua lagi rakan sekerja, lelaki warga tempatan – Salalo Jambai, 37, dan Albert Ramba, 35, terjatuh dari kapal di jeti Hock Seng Lee Wah, Pending di sini pada Rabu. Dua rakannya cedera dalam insiden berkenaan.

Pengurus syarikat (kapal) tersebut menerima panggilan daripada pekerja kapal memaklumkan ada kemalangan di atas kapal melibatkan tiga orang pekerja yang sedang mengikat tali tongkang.

“Tiba-tiba tali tersebut melibas ketiga-tiga mangsa,” katanya jurucakap JBPM Sarawak.

Bomba yang menerima panggilan pada 9.10 pagi, memulakan SAR membabitkan anggota dari Balai Bomba Padungan, Batu Lintang dan Tabuan Jaya. -TVS


Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published.