Pengurangan peruntukan sukarkan penyaluran bantuan ke kawasan pedalaman

Spread the love

SIBU, 6 Feb: Keputusan mengurangkan peruntukan pembangunan untuk Ahli Parlimen akan menyukarkan penyaluran bantuan dan urus tadbir bagi kawasan di pedalaman, kata Menteri Kerja Raya, Dato Sri Alexander Nanta Linggi.

Ahli Parlimen Kapit itu berkata, pengurangan peruntukan daripada RM3.8 juta kepada RM1.3 juta itu akan memberi cabaran yang lebih besar kepada beliau dalam menjalankan tanggungjawabnya sebagai wakil rakyat bagi kawasannya yang terletak di pedalaman yang keluasannya menyamai negeri Pahang.

“Sebagai Ahli Parlimen dan Ahli Jemaah Menteri Kerajaan Perpaduan, saya amat memahami dasar tindakan ini yang terpaksa diambil sebagai langkah penjimatan kewangan negara.

“Meskipun saya merasa sedikit terkilan, namun saya terpaksa menerima ketetapan ini dan berharap peruntukan ini akan dipertingkatkan oleh kerajaan dari semasa ke semasa,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Nanta yang juga Setiausaha Agung Gabungan Parti Sarawak (GPS) berkata, peruntukan sebelum ini membolehkan Ahli Parlimen membantu penduduk secara lebih efisien dan disalurkan secara langsung dan pantas tanpa perlu melalui pelbagai proses di peringkat Pejabat Daerah atau jabatan kerajaan.

“Tidak terhad kepada penduduk di kawasan pedalaman, peruntukan seumpama ini juga besar manfaatnya kepada penduduk bandar dan pinggir bandar,” katanya.

Jumaat lepas Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengesahkan peruntukan pembangunan tahunan kepada Ahli Parlimen dikurangkan dan akan dilaksanakan secara berperingkat sebagai langkah mengawal aliran kewangan negara. -TVS


Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published.