Penubuhan jabatan kanak-kanak tumpuan utama KPWKM dalam Bajet 2023 – Nancy

Spread the love

KUCHING, 31 Jan: Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) meletakkan peruntukan untuk merealisasikan penubuhan jabatan kanak-kanak sebagai tumpuan utama dalam Bajet 2023.

Menterinya, Datuk Seri Nancy Shukri berkata beliau telah memohon agar keutamaan diberikan kepada kementeriannya bagi memperkasa penjagaan kanak-kanak terutamanya yang di bawah perlindungan KPWKM.

“Kita telah memaklumkan banyak kes di bawah rumah perlindungan kementerian yang menjadi isu terutamanya melibatkan kanak-kanak yang terabai dan didera,” katanya kepada pemberita pada program Penyerahan Faedah Pencen Penakat di Kampung Bintawa Hilir di sini, hari ini.

Peruntukan yang akan diberikan juga adalah untuk menyediakan latihan bagi meningkatkan tahap kemahiran penjaga, penyelia dan pegawai akhlak.

Jelas beliau, penjaga, penyelia dan pegawai akhlak memerlukan pengetahuan dan kemahiran yang berkaitan untuk menangani kes penderaan dan pengabaian kanak-kanak.

Kementeriannya juga telah memohon peruntukan khas untuk mewujudkan satu sistem data berpusat yang melibatkan sebarang kes melibatkan kanak-kanak.

Sistem data berpusat tersebut adalah untuk memudahkan urusan pencarian maklumat kes penderaan dan pengabaian kanak-kanak susulan kesukaran mendapatkan data berkaitan. – TVS


Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published.