Sarawak cadang diberi peruntukan kewangan untuk industri makanan

Spread the love

SINGAPURA, 30 Jan: Sarawak mencadangkan supaya Kerajaan Persekutuan memberi peruntukan kewangan untuk kegunaannya dalam industri makanan, kata Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg.

Beliau yang juga Premier Sarawak berkata, perkara itu merupakan antara permintaan Sarawak kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim susulan keputusan kerajaan untuk membentangkan semula Bajet 2023.

“Kita hendak suntikan dalam industri makanan dan saya rasa kedua – dua permintaan Sarawak termasuk fokus kepada sekolah daif akan dibawa dalam pembentangan berkenaan,” katanya kepada TVS di sini hari ini.

Ketika mengadakan lawatan rasmi ke Brunei baru – baru ini, Perdana Menteri berkata, draf pembentangan semula bajet pada 24 Februari 2023 belum siap kerana beliau menerima permintaan daripada Sarawak dan Sabah.

Berhubung cadangan Sarawak itu, Abang Johari meminta agar semua pihak menunggu keputusan mengenai perkara itu.

Sementara itu, Abang Johari berkata, Menteri Pendidikan, Fadhlina Sidek baru – baru ini melawat Sarawak dan bertemu beliau dan perkara berkaitan sekolah daif antara yang disentuh.

Fadhlina sebelum ini berkata, usaha membaik pulih 568 sekolah daif di seluruh Sarawak menjadi antara perhatian utama Kerajaan Persekutuan dalam Belanjawan 2023. -TVS


Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published.