Lima nelayan asing ditahan kaut hasil perikanan negara guna bot tempatan

Spread the love

GEORGE TOWN, 24 Jan: Seramai lima nelayan warga asing ditahan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) selepas didapati menangkap ikan di perairan negeri ini menggunakan bot tempatan pada kedudukan 13 batu nautika, barat daya Pulau Kendi dekat sini semalam.

Nelayan berusia 27 hingga 55 tahun itu ditahan kapal APMM yang membuat rondaan menerusi Op Pertiwi dan Op Tanjung sekitar jam 4.50 petang.

Pengarah Maritim Pulau Pinang, Kapten Maritim Abdul Razak Mohamed berkata, seorang tekong warga Thailand dan empat kru warga Myanmar ditahan selepas dua daripadanya gagal mengemukakan dokumen pengenalan diri, selain melanggar syarat sah lesen.

“Mereka didapati menggunakan bot nelayan tempatan kelas C yang berpangkalan di Pantai Remis, Perak.

“Bot berkenaan bersama kru dan kira-kira 100 kilogram hasil laut kemudiannya dibawa ke Jeti Limbungan Batu Maung bagi siasatan lanjut,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Beliau berkata, siasatan awal mendapati nelayan berkenaan disyaki melakukan kesalahan di bawah Akta Perikanan 1985 iaitu melanggar syarat lesen dengan menggunakan kru asing tanpa kebenaran daripada Ketua Pengarah Perikanan Malaysia dan Akta Imigresen 1959/63 kerana tidak memiliki dokumen pengenalan diri yang sah.

“APMM mendapati masih ada segelintir pengusaha atau pemilik bot yang berdegil menggunakan Pendatang Tanpa Izin (PATI) untuk bekerja di atas bot mereka walaupun tangkapan dan amaran dibuat sebelum ini.

“Kita tidak teragak-agak untuk mengambil tindakan lebih tegas ke atas mana-mana pengusaha atau pemilik bot yang melanggar undang-undang persekutuan di Zon Maritim Malaysia,” katanya lagi. – TVS


Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published.