Pusat Penyelidikan JKR Sarawak main peranan penting dalam industri pembinaan

Spread the love

BINTULU, 17 Jan: Jabatan Kerja Raya (JKR ) Sarawak berhasrat untuk bergerak ke hadapan dalam meneroka penjimatan, kecekapan dan kualiti serta kemampanan menerusi pusat penyelidikannya.

Timbalan Menteri Infrastruktur dan Pembangunan Pelabuhan, Dato Majang Renggi berkata, fungsi utama Pusat Penyelidikan JKR Sarawak adalah untuk melakukan kerjasama dengan institusi akademik tempatan untuk penyelidikan gunaan bagi memenuhi keperluan industri.

Menurutnya, hasil penyelidikan akan digunakan sebagai pusat rujukan dan nasihat untuk amalan kejuruteraan serta juga sebagai pusat untuk mengesahkan kesesuaian produk perindustrian baharu sebelum diguna pakai dalam industri pembinaan.

“Sebenarnya saya telah melawat Pusat Penyelidikan JKR Sarawak pada 12 Oktober tahun lalu dan saya begitu kagum dengan peralatan yang dimiliki oleh pusat penyelidikan ini untuk menjadi barisan hadapan dalam industri pembinaan di Sarawak.

“Jadi, fungsi utama Pusat Penyelidikan JKR Sarawak adalah untuk melakukan kerjasama dengan institusi tempatan di Sarawak dan inilah sebab mengapa terdapat lima institusi pengajian tinggi di Sarawak dijemput untuk menyertai lawatan ini,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap sempena lawatan kerja ke Pertama Ferroalloys Sdn. Bhd di Samalaju di sini, semalam.

Menurut beliau, lawatan tersebut adalah bertujuan untuk meneroka penggunaan sisa dalam industri pembuatan seperti sanga yang dihasilkan daripada ferrosilicon untuk pembinaan jalan raya.

“Pertama Ferroalloys Sdn. Bhd menghasilkan kira-kira 16,000 tan sanga sebulan dan telah memenuhi sebahagian besar kawasan kilang mereka.

“Sebagai Timbalan Menteri Infrastruktur dan Pembangunan Pelabuhan, saya berharap lawatan sambil belajar ini dapat merapatkan kerjasama antara institusi tinggi di Sarawak dan pemain industri,” ujarnya. -TVS


Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published.