Hajiji dakwa miliki sokongan 44 ADUN, terus tadbir Sabah

Spread the love

KOTA KINABALU, 8 Jan: Datuk Seri Hajiji Noor menegaskan kerajaan negeri yang dipimpinnya masih kuat kerana mempunyai sokongan majoriti daripada Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sabah.

Ketua Menteri Sabah itu berkata, ketika ini beliau menerima sokongan daripada 44 ADUN.

“Sehubungan itu, kerajaan ini masih utuh dan akan terus mentadbir Sabah,” katanya pada sidang media di kediamannya di Sri Gaya hari ini.

Baca artikel berkaitan:

  1. Politik Sabah: Istana Seri Kinabalu terus jadi tumpuan media
  2. Kedudukan Hajiji sebagai Ketua Menteri Sabah jadi tumpuan
  3. PM akan bertemu pemimpin Sabah selepas pulang dari Jakarta

Terdahulu, tinjauan mendapati beberapa kenderaan yang dipercayai membawa wakil rakyat Sabah memasuki kawasan kediaman Hajiji yang juga ADUN Sulaman sejak awal petang tadi.

Antara yang hadir termasuklah Datuk Christina Liew (ADUN Api – Api), Datuk Poon Fung Ming (ADUN Tanjung Papat), Datuk Ewon Benedick (ADUN Kadamaian), Phoong Jin Zhe (ADUN Luyang), Jennie Lasimbang (ADUN Kapayan), Tan Lee Fatt (ADUN LIKAS) dan Peto Galim yang merupakan ADUN Inanam.

Turut hadir, Menteri Pembangunan Masyarakat dan Kesejahteraan Rakyat Sabah, Datuk Shahelmey Yahya yang juga Tanjung Keramat) serta Pembantu Menteri Kewangan, Datuk Jasnih Daya yang merupakan ADUN Pantai Dalit.

Petugas media turut mengesan kehadiran Pembantu Menteri Pertanian dan Perikanan Negeri, Datuk James Ratib yang merupakan wakil rakyat Dewan Undangan Negeri (DUN) Sugut dan Mohd. Arsad Bistari (ADUN Tempasuk).

Politik Sabah bergolak apabila Timbalan Ketua Menteri, Datuk Seri Bung Moktar mengumumkan pendirian Barisan Nasional (BN) negeri itu yang tidak lagi menyokong kepimpinan Hajiji.

Selain itu, media melaporkan wujud gerakan oleh beberapa parti dalam kerajaan negeri untuk menggulingkan pentadbiran Hajiji yang dilantik sebagai Ketua Menteri Sabah selepas Pilihan Raya Negeri (PRN) 2020. -TVS


Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published.