Wujudkan Taska di tempat kerja, elak pekerja terpaksa berhenti

Spread the love

KOTA SAMARAHAN, 4 Jan: Sektor swasta dan awam di Sarawak disaran mewujudkan Taman Asuhan Kanak-Kanak (TASKA) di tempat kerja bagi mengelak pekerja yang berkualiti daripada terpaksa berhenti kerja berikutan kekangan masa serta masalah berkaitan penjagaan anak mereka.

Menteri Pembangunan Wanita, Kanak-Kanak dan Kesejahteraan Komuniti, Dato Sri Fatimah Abdullah berkata, sistem sokongan seperti itu sangat penting supaya ibu bapa akan dapat terus bekerja.

“Pada masa yang sama ibu bapa tidak lagi perlu bimbang mengenai isu keselamatan anak-anak kerana mereka boleh memantau keadaan Taska berkenaan dengan mudah disebabkan lokasinya yang hampir atau berada di kawasan tempat kerja masing-masing,” katanya ketika ditemui selepas mengadakan lawatan ke Taska Kerja Sedidik Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS) hari ini.

Beliau berkata, penubuhan Taska di tempat kerja juga membantu meningkatkan produktiviti pekerja kerana mampu menghilangkan kerisauan apabila berjauhan dengan anak masih kecil yang diletakkan di bawah jagaan pusat asuhan.

“Kita sentiasa bersedia bagi membantu pihak yang terlibat untuk mewujudkan Taska di tempat kerja dari segi khidmat nasihat komponen-komponen yang perlu ada di sesebuah pusat asuhan,” ujarnya.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Dalat itu berkata, Kerajaan Sarawak sedang membuat rundingan untuk memberi sabsidi bantuan pembiayaan Taska kepada ibu bapa bermula tahun ini.

“Premier Sarawak, Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg juga telah bersetuju memberi peruntukan sebanyak RM 2.5 juta  bagi menampung pembiayaan tersebut.

Bagaimanapun jelasnya, jumlah yang boleh disubsidikan oleh kerajaan masih dalam penilaian dan pembiayaan selebihnya akan dibayar ibu bapa sendiri.-TVS

Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published.