Dua TPM, 25 ahli Kabinet angkat sumpah jawatan menteri

Spread the love

KUALA LUMPUR, 3 Dis: Dua Timbalan Perdana Menteri dan 25 menteri Kabinet hari ini mengangkat sumpah jawatan di hadapan Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah di Istana Negara di sini.

Turut berangkat pada Istiadat Pengurniaan Surat Cara Pelantikan dan Istiadat Mengangkat Sumpah Jawatan dan Setia Serta Sumpah Simpan Rahsia itu ialah Raja Permaisuri Agong Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah.

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan isteri, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail turut hadir menyaksikan majlis itu.

Hadir sama Ketua Polis Negara, Tan Sri Acryl Sani Abdullah Sani dan Panglima Tentera Udara Jeneral Tan Sri Mohd Asghar Khan Goriman Khan.

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim dan isteri Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail hadir pada Istiadat Pengurniaan Surat Cara Pelantikan dan Istiadat Mengangkat Sumpah Jawatan dan Setia serta Sumpah Simpan Rahsia Menteri Persekutuan di Istana Negara hari ini. Foto: Bernama.

Kesemua Jemaah Menteri itu melafazkan ikrar sumpah jawatan dan taat setia sebelum menandatangani dokumen rasmi pelantikan dengan disaksikan Ketua Hakim Negara, Tan Sri Tengku Maimun Tuan Mat dan Ketua Setiausaha Negara, Datuk Seri Mohd Zuki Ali.

Menteri-menteri itu mengangkat sumpah jawatan hari ini susulan pengumuman pembentukan Kabinet baharu malam tadi oleh Anwar yang turut memegang portfolio Menteri Kewangan.

Pada majlis itu, menteri-menteri itu dibahagikan kepada enam kumpulan dengan kumpulan pertama dimulakan dua jawatan Timbalan Perdana Menteri iaitu Ahli Parlimen Bagan Datuk, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi yang juga Menteri Kemajuan Desa dan Wilayah serta Ahli Parlimen Petra Jaya, Dato Sri Fadillah Yusof yang juga Menteri Perladangan dan Komoditi.

Pengerusi Barisan Nasional (BN) Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dan Naib Presiden Kanan Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) Dato Sri Fadillah Yusof mengangkat sumpah jawatan sebagai Timbalan Perdana Menteri di hadapan Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah pada Istiadat Pengurniaan Surat Cara Pelantikan dan Istiadat Mengangkat Sumpah Jawatan dan Setia serta Sumpah Simpan Rahsia Menteri Persekutuan di Istana Negara hari ini. Ahmad Zahid turut memegang portfolio Menteri Kemajuan Desa dan Wilayah manakala Fadillah sebagai Menteri Perladangan dan Komoditi. Foto: Bernama

Kumpulan kedua terdiri daripada lima orang menteri iaitu Ahli Parlimen Seremban, Anthony Loke Siew Fook yang kembali memegang porfolio Menteri Pengangkutan dan Ahli Parlimen Kota Raja Mohamad Sabu (Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan).

Turut berada dalam kumpulan itu ialah Ahli Parlimen yang pertama kali dilantik ke Kabinet iaitu Ahli Parlimen Pandan, Mohd Rafizi Ramli (Menteri Ekonomi); Ahli Parlimen Teluk Intan Nga Kor Ming (Menteri Pembangunan Kerajaan Tempatan) dan Ahli Parlimen Rembau Datuk Seri Mohamad Hasan (Menteri Pertahanan)

Kumpulan ketiga diketuai Senator Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail (Menteri Dalam Negeri) diikuti Ahli Parlimen Kapit, Dato Sri Alexander Nanta Linggi (Menteri Kerja Raya); Senator Datuk Seri Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz (Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri); Ahli Parlimen Kota Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin (Menteri Pendidikan Tinggi) dan anggota Kabinet muka baharu, Ahli Parlimen Tanjong Malim Chang Lih Kang (Menteri Sains dan Teknologi).

Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah berkenan mengurniakan surat cara pelantikan jawatan sebagai Menteri Komunikasi Digital kepada Ketua Penerangan PKR Ahmad Fahmi Mohamed Fadzil pada Istiadat Pengurniaan Surat Cara Pelantikan dan Istiadat Mengangkat Sumpah Jawatan dan Setia serta Sumpah Simpan Rahsia Menteri Persekutuan di Istana Negara hari ini. Foto: Bernama.

Kumpulan seterusnya terdiri daripada Ahli Parlimen Santubong, Dato Sri Nancy Shukri (Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat); Ahli Parlimen Pulai Datuk Seri Salahuddin Ayub (Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup) dan Ahli Parlimen Pengerang Datuk Seri Azalina Othman Said (Menteri Undang-undang dan Reformasi Institusi).

Ahli Parlimen Setiawangsa Nik Nazmi Nik Ahmad (Menteri Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim) dan Ahli Parlimen Penampang Datuk Ewon Benedick (Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi) yang masing-masing kali pertama menyertai Kabinet kemudian mengambil giliran.

Sementara itu, kumpulan kelima terdiri daripada Senator Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir sebagai Menteri Luar Negeri; Ahli Parlimen Bintulu Datuk Seri Tiong King Sing (Menteri Pelancongan) dan Ahli Parlimen Lembah Pantai Ahmad Fahmi Mohamed Fadzil (Menteri Komunikasi Digital).

(Dari kanan) Setiausaha Agung Barisan Nasional Datuk Seri Zambry Abd Kadir yang dilantik Menteri Luar, Presiden Parti Progresif Demokratik (PDP) Datuk Seri Tiong King Sing (Menteri Pelancongan), Ketua Penerangan PKR Fahmi Fadzil (Menteri Komunikasi Digital), Ketua Wanita PKR yang juga Ahli Parlimen Nibong Tebal Fadhlina Sidek (Menteri Pendidikan) dan Naib Presiden Parti Rakyat Sarawak (PRS) Datuk Aaron Anak Dagang (Menteri Perpaduan Negara) mengangkat sumpah jawatan di hadapan Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah pada Istiadat Pengurniaan Surat Cara Pelantikan dan Istiadat Mengangkat Sumpah Jawatan dan Setia serta Sumpah Simpan Rahsia Menteri Persekutuan di Istana Negara hari ini. Foto: Bernama.

Ahli Parlimen Nibong Tebal Fadhlina Sidek (Menteri Pendidikan) dan Ahli Parlimen Kanowit Datuk Aaron Ago Anak Dagang (Menteri Perpaduan Negara) turut mengangkat sumpah jawatan.

Kumpulan terakhir mengangkat sumpah jawatan melibatkan Senator Datuk Dr Mohd Na’im Mokhtar sebagai Menteri Agama; Ahli Parlimen Segambut Hannah Yeoh Tseow Suan (Menteri Belia dan Sukan); Ahli Parlimen Batu Gajah V.N. Sivakumar (Menteri Sumber Manusia).

Turut serta dalam kumpulan itu, ialah Ahli Parlimen Sekijang, Dr Zaliha Mustafa (Menteri Kesihatan) dan Ahli Parlimen Papar Datuk Armizan Mohd Ali (Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Sabah dan Sarawak).

Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dan Raja Permaisuri Agong Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah berkenan bergambar bersama anggota Jemaah Menteri selepas Istiadat Pengurniaan Surat Cara Pelantikan dan Istiadat Mengangkat Sumpah Jawatan dan Setia serta Sumpah Simpan Rahsia di Istana Negara hari ini. Turut hadir Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim (duduk lima, kiri) dan isteri Datuk Seri Dr Azizah Wan Ismail (duduk lima, kanan). Foto: Bernama.

Jemaah menteri Kerajaan Perpaduan dijadualkan menghadiri mesyuarat khas Isnin ini di Putrajaya untuk penetapan peraturan-peraturan baharu dalam pertadbiran sebelum memulakan tugas secara rasmi di kementerian masing-masing. – TVS

Dua TPM, 25 ahli Kabinet angkat sumpah jawatan menteri.

Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published.