Siapa PM diketahui hari ini?

Spread the love

KUALA LUMPUR, 24 Nov: Kemelut pembentukan kerajaan serta pelantikan Perdana Menteri Ke-10 pasca Pilihan Raya Umum Ke-10 mungkin akan berakhir hari ini.

Ini berdasarkan perkembangan semasa di Istana Negara apabila Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah mengadakan perbincangan khas bersama Raja-Raja Melayu bagi merungkai kemelut berkenaan.

Datuk Pengelola Bijaya Diraja Istana Negara, Datuk Seri Ahmad Fadli Shamsuddin semalam berkata, perbincangan khas itu bertujuan untuk membolehkan Seri Paduka mendapatkan pandangan Raja-Raja Melayu dalam membuat keputusan mengenai pelantikan Perdana Menteri.

Semalam, Seri Paduka turut menerima menghadap wakil pimpinan Barisan Nasional (BN) dan Gabungan Parti Sarawak (GPS).

Pada Selasa, Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, gabungan itu menolak cadangan pembentukan kerajaan dengan Pakatan Harapan (PH) kerana melanggar prinsip gabungan itu.

Perkembangan Mesyuarat Majlis Kerja Tertinggi UMNO malam tadi pula memutuskan untuk menyokong pembentukan kerajaan campuran yang bukan diterajui oleh PN.

Parlimen Malaysia kini dalam keadaan tergantung buat kali pertama apabila tiada gabungan politik yang menang majoriti mudah 112 kerusi untuk membentuk kerajaan.

PH menang 82 kerusi, diikuti PN sebanyak 73 kerusi manakala BN hanya menang 30 kerusi. -TVS


Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published.