DUN Sarawak: Pastikan perkhidmatan awam seimbang dari segi kaum

Spread the love

KUCHING, 24 Nov: Kerajaan negeri digesa memastikan sistem pengambilan kakitangan awam di Sarawak seimbang dari segi kaum.

Tegas Ahli Dewan Undangan (ADUN) Dudong Datuk Seri Tiong King Sing perkara tersebut bagi memastikan golongan yang mencari pekerjaan di dalam sektor perkhidmatan awam negeri dilayan secara adil.

Tiong mendedahkan bahawa beliau telah menerima maklum balas daripada orang ramai, termasuk masyarakat kaum Dayak, Bidayuh, Melanau, Cina yang merasakan mereka telah dinafikan peluang sama rata apabila memohon pekerjaan dan gagal dalam permohonan kerja kerana diskriminasi.

“Penjawat awam di banyak agensi juga diketahui hanya terdiri daripada orang daripada etnik tertentu. Ramai di kalangan generasi muda terutamanya, merasakan ini tidak adil. Saya ingin menekankan bahawa isu diskriminasi dan ketidakadilan memberi kesan serius kepada kerajaan, yang mesti disiasat dengan serius.

“Jangan biarkan rakyat terus jengkel atau tidak senang dengan kerajaan. Atau lebih teruk, tuduh kerajaan bersikap rasis terhadap golongan tertentu. Saya ingin menegaskan bahawa penting untuk mengekalkan keharmonian dan perpaduan di Sarawak,” katanya ketika membahaskan Belanjawan Negeri 2023 di sini, hari ini.

Tiong berkata malah mereka yang bernasib baik untuk diambil bekerja dalam perkhidmatan awam juga menghadapi halangan dalam kenaikan pangkat atau kemajuan kerjaya mereka di agensi kerajaan.

“Ramai yang mengatakan bahawa mereka telah bekerja keras selama separuh hayat mereka tetapi tidak pernah dihargai walaupun prestasi kerja mereka yang baik. Semua faktor ini mengakibatkan orang yang bekerja keras kecewa dengan sistem kerajaan dan menyebabkan seluruh jabatan kerajaan terseret ke bawah.

“Saya berharap pihak berkuasa yang berkenaan akan melihat dengan teliti kesukaran dan kelemahan sistem, dan berusaha untuk menerapkan konsep ‘kepelbagaian, keharmonian, menang menang, dan kemakmuran bersama’ dan tidak membiarkan sekumpulan kecil rakyat menjejaskan perpaduan. dan keharmonian dalam kalangan rakyat Sarawak,” katanya lagi.

Tiong menegaskan bahawa isu-isu lain yang sering dibangkitkan oleh rakyat yang boleh dieksploitasi untuk menghakis sokongan daripada GPS ialah Lembaga Pengarah Yayasan Sarawak tidak inklusif dan didominasi oleh satu kaum tanpa ramai Dayak, Cina atau bukan Melayu lain sedang dilantik. -TVS


Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published.