Majlis Bandaraya Miri komited capai SDG 2030, wujudkan bandaraya mampan

Spread the love

MIRI, 19 Sept : Bersempena dengan Hari Pembersihan Sedunia, Future Ocean Borneo dan Majllis Bandaraya Miri telah mengadakan Pertandingan Kitar Semula Sampah Lautan 2022 pada Ahad.

Pada pertandingan tersebut, Peserta dikehendaki mencipta replika mercu tanda ikonik Dewan Bandaraya Miri (MBM) yang berbentuk tong minyak menggunakan bahan terbuang yang ditemui di pantai sekitar Miri.

Menurut Datuk Bandar Miri, Adam Yii Siew Sang MBM komited dalam mencapai Matlamat Pembangunan Mampan 2030 (SDG 2030) dalam mewujudkan sebuah bandaraya yang hijau dan mampan.

Beliau berkata demikian pada Majlis Penyampaian Hadiah yang diadakan di Coco Cabana, Miri.

“Majlis Bandaraya Miri telah memulakan dan komited dalam mencapai SDG 2030 di Bandaraya Miri, dengan skop meminimumkan pembebasan gas rumah hijau yang secara langsung menyumbang ke arah pemanasan global dan pencemaran udara, Penekanan kepada bangunan mesra alam dan amalan pembangunan seperti seni bina hijau.

“Misalnya Dewan Bandaraya Miri baharu sebenarnya kita telah mematuhi piawaian bangunan hijau jadi saya rasa kalau tidak silap bangunan pertama di Wilayah Utara Sarawak.

“Seterusnya, Penekanan dan pelaksanaan sumber tenaga pembaharuan seperti matahari, angin dan air, Pemeliharaan sumber asli manakala menghormati dan melindungi habitat semula jadi bentuk hidupan dan organisma, mengandungi kadar penggunaan daripada melebihi pengeluaran sumber boleh diperbaharui serta keselamatan, mempromosikan produk mesra alam dan biodegradasi, sambil juga membuat perancangan mampan untuk penggantian dan penambahan penggunaan sumber,” katanya.

Ujarnya, MBM telah tetapkan lima inisiatif bagi merealisasikan SDG 2030 ke arah bandaraya mesra alam kepada penduduk.

“MBM telah menetapkan lima inisiatif untuk mencapai SDG 2039.

“Inisiatif pertama ialah menyediakan penyelesaian untuk kesiapsiagaan bencana dengan visi untuk menyediakan produk dan perkhidmatan untuk membantu meningkatkan daya tahan bencana, dan bekerjasama dengan pihak berkepentingan untuk merealisasikan dunia yang lebih selamat dan lebih terjamin.

“Seterusnya, menyumbang kepada kesihatan dan kebajikan dengan visi untuk menyediakan penjagaan kejururawatan dan perkhidmatan penjagaan kesihatan yang berkualiti tinggi, dan melaksanakan projek yang menggalakkan kesihatan dan kebajikan dengan tujuan mewujudkan masyarakat di mana semua orang dapat menjalani kehidupan yang memuaskan.

“Selain itu, mempromosikan kebolehurusan Isu Alam Sekitar Global dengan visi untuk menyumbang kepada penyesuaian dan mitigasi perubahan iklim, pemuliharaan biodiversiti, dan matlamat alam sekitar global yang lain dengan bekerja melalui rantaian nilai kami dan menyediakan penyelesaian baharu.

“Bukan itu sahaja, MBM juga akan memperkasakan komuniti dan masyarakat melalui jangkauan komuniti dan inisiatif dalam budaya dan kesenian, meningkatkan kehidupan orang ramai dalam komuniti setempat dan menjadi warga korporat mereka yang paling dipercayai.

“Akhir sekali, MBM juga menyokong kepelbagaian dan kemasukan dalam kehidupan peribadi dan awam dengan menghormati hak asasi manusia dan keperibadian pihak berkepentingan, menyokong mereka dalam usaha mengejar pembangunan profesional dan peribadi,” katanya lagi. – TVS


Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published.