Pendidikan dan penyelidikan flora dan fauna penting untuk mencapai kelestarian alam sekitar – Awang Tengah

Spread the love
MIRI, 13 Sept : Pelbagai sektor daripada agensi kerajaan hingga penyelidik dari pelbagai institut penyelidikan dan pendidikan telah menyertai Ekspedisi Saintifik Gerenai-Long Mekaba untuk meneroka dan mengkaji flora dan fauna di tapak kajian.
 
 
Ekspedisi ini bukan sahaja akan memberi sumbangan yang signifikan dalam kajian saintifik dan rekod untuk flora dan fauna, malah juga komponen biodiversiti lain seperti ekologi, geologi dan sosial.
 
 
Timbalan Premier Sarawak, Datuk Amar Haji Awang Tengah Ali Hasan berkata ekspedisi ini merupakan salah satu langkah bagi mencapai kelestarian alam sekitar dan merupakan salah satu strategi di bawah Strategi Pembangunan Pasca Covid (PCDS) 2030.
 
 
“Di bawah Strategi Pembangunan Pasca Covid (PCDS) 2030, kelestarian alam sekitar telah digariskan sebagai salah satu strategi bagi memecutkan perkembangan ekonomi di samping komitmen kita untuk melindungi persekitaran dan melangkah ke masa depan yang mampan,” katanya.
 
 
Beliau berkata demikian semasa merasmikan Program Ekspedisi Saintifik Heart of Borneo (HOB) General Long Mekaba, Ulu Baram 2022 di Miri malam semalam.
 
 
Tambah beliau, pindaan terkini kepada Ordinan Hutan Negeri mengenai penciptaan hutan lipur untuk tujuan pendidikan, penyelidikan dan rekreasi akan meningkatkan lagi pengurusan hutan dan sumber aslinya.
 
 
Pindaan lain ialah memperkenalkan pelesenan aktiviti karbon hutan di hutan kekal dan di negeri dan tanah milik sebagai langkah untuk mengeluarkan karbon dioksida dari atmosfera melalui penyerapan karbon dan menyimpannya di dalam hutan.
 
 
Beliau turut menjelaskan bahawa ekspedisi saintifik ini bukan sahaja untuk mencari spesis baru, tetapi untuk mengaplikasikan hasil dan data dikumpul untuk mencapai matlamat pemuliharaan dan saintifik.
 
 
“Saya juga berharap ekspedisi ini bukan sahaja bermanfaat untuk tujuan kajian, tetapi juga menyumbang kepada kesejahteraan komuniti tempatan dan mempertingkatkan usaha pemuliharaan flora dan fauna di Long Mekaba.
“Hasil ekspedisi ini perlu didokumentasikan supaya kerajaan negeri dapat merancang polisi dan sebagai rujukan untuk generasi masa hadapan,” katanya lagi.
 
 
Sarawak melancarkan kajian bio-saintifik dan melaksanakan dasar pintu terbuka untuk kajian saintifik bagi menguatkan komitmen pemuliharaan biodiversiti.
 
 
Ekspedisi ini merupakan kerjasama rentas sempadan sukarela antara Brunei, Indonesia dan Malaysia bagi memulihara dan mengurus tanah dan hutan di sempadan Borneo yang melintasi sempadan ketiga-tiga negara tersebut. – TVS

Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published.