Kecederaan kepala punca kematian juruterbang helikopter nahas di Bidor

Spread the love

IPOH, 13 Sept: Keputusan bedah siasat hari ini mendapati juruterbang warganegara Hong Kong, Tsz Kin Richard Chan yang maut dalam nahas helikopter terhempas di Hutan Simpan Chikus Ahad lalu, disebabkan kecederaan pada bahagian kepala mangsa.

Ketua Polis Perak Datuk Mohd Yusri Hassan Basri dalam kenyataan ringkas berkata kecederaan itu disebabkan kemalangan aviasi.

Baca artikel berkaitan:

  1. 1. Siasatan kes helikopter terhempas di Bidor bermula hari ini
  2. 2. Juruterbang helikopter yang hilang, ditemui mati
  3. 3. Helikopter putus hubungan, tidak mendarat di Ipoh ikut jadual
  4. 4. Sistem radar KLATCC rekodkan kehilangan ketinggian mendadak helikopter yang terputus hubungan

Semalam Menteri Pengangkutan Datuk Seri Wee Ka Siong dilaporkan berkata pesawat jenis Eurocopter EC120B milik syarikat swasta gagal dihubungi selepas berlepas dari Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah, Subang.

Richard Chan menerbangkan Eurocopter EC120B dari Subang ke Ipoh apabila terputus hubungan radio dengan Pusat Kawalan Trafik Udara Kuala Lumpur (KLATCC) pada 12.16 tengah hari dengan lokasi terakhir dilaporkan adalah di sekitar kawasan hutan dekat Bidor.

Helikopter itu sepatutnya mendarat di Lapangan Terbang Sultan Azlan Shah di sini jam 12.37 tengah hari selepas berlepas dari Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah, Subang pada 11.37 pagi. -TVS

Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published.