Kekalkan seni, budaya dan tradisi untuk keharmonian

Spread the love

KUCHING, 11 Sept: Dalam usaha mengekalkan seni, budaya dan tradisi, ia adalah penting untuk terus diamalkan.

Malah, menurut Datuk Bandar Majlis Bandaraya Kuching Selatan (MBKS), Dato Wee Hong Seng, ia sepatutnya dipelajari oleh setiap lapisan masyarakat.

“Untuk mengekalkan kesatuan mereka, untuk meneruskan perpaduan dan keharmonian, kita perlu belajar daripada satu sama lain mengenai budaya, tradisi. Daripada itu, anda sebenarnya memahami keseluruhan, apa yang kita panggil gaya hidup. Anda tahu sejarah, malah asal usul. Jadi saya rasa Sarawak dalam segmen ini telah berjaya.

“Jadi kita sebenarnya mula mendidik mereka pada usia yang sangat muda. Sebab itulah mereka dari sekolah, sekolah rendah, sekolah menengah. Itu adalah tanda yang baik melangkah ke hadapan. Kerana tidak ada gunanya menyimpan budaya kita, tradisi kita untuk diri sendiri,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui media selepas merasmikan ‘Creative Market’ sempena Sambutan Pesta Kuih Bulan di sini, hari ini.

Menurutnya lagi, ia juga perlu didedahkan kepada umum agar masyarakat mudah memahami seni, budaya dan tradisi sesuatu kaum.

Setiap perayaan yang disambut, kata Wee, mempunyai makna serta sejarah tersendiri.

“Semoga tahun depan, kita boleh mengadakan lebih banyak perayaan kaum, untuk digabungkan bersama supaya, walaupun meraikan musim perayaan kita, kita boleh mengadakan pertukaran budaya.

“Caranya sudah tentu kita dapat capai di mana orang Islam atau kaum lain membuat kek bulan. Jadi mungkin sebaliknya mereka boleh menggunakan cara lain di mana orang Melayu boleh membuat sesuatu yang kelihatan seperti kek bulan.

“Maksud saya kreativiti itu. Jadi bagi kita, ia adalah satu langkah ke hadapan di mana kita mesti mengekalkan budaya kita, kita mesti mengekalkan tradisi kita, tetapi kita juga perlu meneruskannya selari dengan zaman moden. Itu penting, supaya kita tahu bahawa kita bergerak ke hadapan,” ujarnya.

Sementara itu, Pengetua Tadika Green Eduland, Grace Wong berkata, tahun ini sambutan amat meriah jika dibandingkan pada tahun sebelumnya.

“Seperti yang anda tahu, acara ini sebenarnya dimulakan oleh sekumpulan orang dari Persatuan Seni Kreatif dan Kebudayaan Sarawak dan anda boleh lihat kami mempunyai kedai dan bengkel, persembahan muzik di taman itu nanti.

“Jadi anda akan mendapati kekayaan budaya Cina dalam acara ini. Saya menggesa orang ramai untuk datang melawat kami di sini,” katanya.

Lebih menarik, pelbagai aktiviti diadakan seperti bengkel dan juga pameran untuk program yang diadakan selama dua hari bermula 10 hingga 11 September ini di sekitar MBKS dan South Villa. – TVS


Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published.