Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) digesa teliti pengumuman MKMA63

Spread the love

KUCHING, 9 Sept : Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) digesa untuk meneliti keperluan bahagian asal kerusi ahli parlimen Sarawak dan Sabah dan mengambil tindakan lanjut di bawah Perkara 113 Perlembagaan Persekutuan.

Ketua Setiausaha Politik Premier Sarawak Fazzrudin Abdul Rahman berkata ia perlu diberi perhatian ekoran pengumuman Majlis Khas Perjanjian Malaysia 1963 (MKMA63) berhubung pemulihan 35 peratus kerusi parlimen bagi nisbah Malaysia Timur.

“Persempadanan semula sempadan pilihan raya mesti dilakukan untuk mewujudkan lebih banyak kerusi di Sarawak dan Sabah.

“Kerana terdapat beberapa kawasan pilihan raya yang kurang diwakili memandangkan saiznya yang luas.

“Faktor geografi dan taburan anak negeri mesti diambil kira kerana peruntukan tempat duduk tidak seharusnya dibuat kepada penduduk sahaja,” katanya dalam satu kenyataan yang dikeluarkan hari ini.

Jelasnya beliau amat mengalu-alukan komitmen kerajaan untuk memberi perhatian terhadap isu-isu berbangkit di Sabah dan Sarawak, termasuk berkaitan jumlah wakil dua negeri itu di Parlimen.

“Saya mengalu-alukan  pengesahan yang dibuat untuk pemulihan 35 peratus kerusi parlimen bagi nisbah Malaysia Timur, ekoran pengumuman Majlis Khas Perjanjian Malaysia 1963 (MKMA63).

“Adalah penting bagi kita untuk memulihkan status Sabah dan Sarawak sebagai rakan serantau selepas pemergian Singapura pada tahun 1965 daripada persekutuan kita,” katanya.

Baca artikel berkaitan:

  1. 1. MKMA63 perakui pengembalian 35 peratus kerusi Parlimen untuk Sabah, Sarawak
  2. 2. Isu jumlah wakil Sabah dan Sarawak di Parlimen akan diberi perhatian – Ismail Sabri

Perkara tersebut penting dari segi perkongsian kuasa antara parti-parti yang membentuk persekutuan Malaysia di mana Sarawak dan Sabah mesti mempunyai suara dalam undang-undang yang diluluskan di parlimen.

SPR digesa teliti pengumuman MKMA63

Tambahnya setakat ini Semenanjung Malaysia menguasai 75 peratus atau 166 daripada 222 kerusi parlimen, iaitu lebih daripada dua pertiga dan ia perlu diubah untuk menghormati suara dan pandangan Sarawak dan Sabah.

“Ia adalah bagi mengelakkan undang-undang yang merugikan negeri-negeri Borneo daripada diluluskan.” katanya. – TVS


Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published.