Petrosains PlaySmart kembali dibuka di Dewan Suarah Kuching

Spread the love

KUCHING, 30 Ogos 2022 : Selepas hampir dua tahun ditutup sementara akibat wabak COVID-19, Petrosains PlaySmart di Dewan Suarah Kuching telah membuka semula pintunya kepada orang ramai mulai 25 Ogos lalu.

Dibuka pada November 2019 lalu, antara pameran interaktif yang terdapat di sini termasuklah Simulator kereta lumba F1, Bintik Merah Besar Musytari, dan Mindball iaitu pameran interaktif yang menguji kebolehan seseorang untuk fokus.

Sepanjang penutupan sementara dua tahun itu, komunikator sains di PlaySmart Kuching terus melibatkan komuniti sekitar melalui pelbagai program digital seperti Pameran Maya #Mydigitalmaker, yang dianjur khas untuk memenuhi keperluan murid sekolah di Sarawak, Sabah dan Labuan.

Satu lagi acara utama yang diadakan secara maya ialah Seminar Pendidikan STEM Digital 2022, yang direka untuk meningkatkan taraf pengajaran dalam kalangan guru, dengan memperkenalkan mereka gaya pengajaran kreatif untuk menyampaikan pembelajaran dalam talian untuk pelajar yang berada di rumah semasa pandemik.

Hampir 500 guru dari Sarawak menyertai seminar itu bersama-sama hampir 5,000 peserta lain dari seluruh negara.

Selain Kuching, Petrosains PlaySmart™, yang juga terletak di Kota Kinabalu, Johor Bharu dan Kuantan, dilengkapi dengan pameran interaktif dan menawarkan aktiviti dan program yang serupa dengan yang dianjurkan di The Discovery Centre di Suria KLCC, Kuala Lumpur, untuk memberi inspirasi kepada generasi muda untuk mempertimbangkan kerjaya dalam sains dan teknologi ke arah kemajuan bersama untuk semua, di mana tiada siapa yang ketinggalan.

Ketua Pegawai Eksekutif Petrosains Sdn Bhd Ezarisma Azni Mohamad berkata, Petrosains PlaySmart™ ditubuhkan untuk meluaskan pengalaman pusat sains kepada komuniti di luar Lembah Klang, di mana misi mereka adalah untuk meningkatkan literasi dalam Sains, Teknologi, Kejuruteraan dan Matematik (STEM).

“Ini sejajar dengan tujuan pertubuhan Petrosains yang telah ditubuhkan oleh PETRONAS pada tahun 1999 sebagai sebahagian daripada inisiatif tanggungjawab sosial korporatnya untuk menyediakan persekitaran yang kaya dan merangsang untuk meningkatkan literasi STEM di negara ini.

“Usaha ini juga lanjutan daripada komitmen PETRONAS kepada pembinaan negara dengan memacu penciptaan generasi baru sains dan rakyat Malaysia yang berfikiran teknologi, berinspirasikan inovasi,” katanya dalam satu kenyataan semalam.

Menurut kenyataan Petrosains, pelbagai aktiviti dan program juga telah dirancang untuk pengunjung pada bulan-bulan mendatang.

Replika pelantar minyak yang terdapat di Petrosains PlaySmart™ di Dewan Suarah Kuching. Foto: Petrosains

Ini termasuk pertunjukan sains dan bengkel yang menarik seperti Bubble Show, di mana pelawat boleh belajar tentang sains buih dan sifat uniknya yang berkaitan dengan bentuk, bentuk dan warna; Combustion Show, yang terdiri daripada satu set eksperimen untuk mempamerkan tindak balas kimia dan cara ia mempengaruhi kehidupan harian; dan Visual Artificial Intelligence Solution, yang akan mempamerkan cara kamera mengesan orang dan mengkategorikan umur dan jantina mereka.

Petrosains PlaySmart™ Kuching adalah salah satu yang terbesar di negara ini, dengan keluasan lantai 8,410 kaki persegi dan menempatkan lebih daripada 50 pameran interaktif dan beberapa kawasan pembelajaran.

Waktu operasi adalah dari 9.00 pagi hingga 5.00 petang dari Selasa hingga Ahad, ditutup setiap Isnin dan cuti umum. Kemasukan adalah percuma.

Untuk maklumat lanjut, layari laman web rasmi atau halaman Facebook. – TVS


Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published.