Pembentangan Belanjawan 2023 lebih awal tiada kaitan PRU-15

Spread the love

KUCHING, 28 Ogos : Pembentangan Belanjawan 2023 yang diawalkan tidak berkaitan dengan dakwaan kononnya Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) akan berlangsung dalam tempoh terdekat.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-undang dan Parlimen) Dato Sri Dr. Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata, ia bagi memberi peluang kepada Kementerian Kewangan mengagihkan peruntukan di parlimen.

Katanya, tarikh pembentangan belanjawan yang diawalkan kepada 7 Oktober itu juga telah dipersetujui pada Mesyuarat Kabinet, Rabu lepas.

“Apabila takwim asal pada 29 Oktober, ianya terlalu lewat, biasanya kalau duit lewat diluluskan, akan lewat juga sampai ke negeri-negeri dan kementerian,” katanya pada sidang media selepas menghadiri Majlis Kenduri Rakyat di Kampung Bako Hilir,di sini.

Beliau berkata, sekiranya kerajaan mahu peruntukan yang diumumkan itu disalurkan segera kepada setiap kementerian dan negeri, maka tarikh pembentangannya juga harus dipercepatkan.

“Sekiranya terdapat perbahasan mengenai Rang Undang-undang Perbekalan itu, ia akan mengambil masa sekitar 30 hari sebelum diluluskan,” katanya. -TVS


Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published.