Pembangunan Kampung Bako teladani model Darul Hana

Spread the love

KUCHING, 28 Ogos : Pembangunan di Kampung Bako bakal mengikut model yang dilaksakaan oleh Kerajaan Sarawak di Skim Penempatan Semula Darul Hana.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-Undang dan Parlimen) Dato Sri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata, Kampung Bako yang merupakan penempatan terawal masyarakat Melayu di Kuching perlu dibangunkan dengan pelbagai kemudahan untuk keselesaaan penduduk.

Katanya, pembangunan infrastruktur yang dilaksanakan di Skim Penempatan Semula Darul Hana sebelum ini telah memberikan nilai tambah kepada hartanah di kawasan itu apabila harga rumah melonjak kepada RM250 000 berbanding RM100 000 sebelum itu.

“Oleh itu, saya cukup yakin sekiranya konsep pembangunan sama dibawa ke sini, (Kampung Bako) penduduk akan menyokong kerana akan memberi nilai tambah kepada aset mereka,”katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas hadir Majlis Kenduri Rakyat di Kampung Bako Hilir, di sini hari ini.

Wan Junaidi yang juga Ahli Parlimen Santubong berkata, beliau akan bertemu dengan Premier Sarawak, Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg pada Isnin untuk mencadangkan satu program penempatan semula yang mempunyai jangka masa tertentu untuk dilaksanakan di kampung itu.

“Tapak perlaksanaan program penempatan semula itu telah dibincangkan dengan Jabatan Tanah dan Survei Sarawak iaitu di laluan cadangan pembinaan Jalan Buntal ke Bako,”katanya.

Namum begitu ujar beliau perancangan itu akan mengambil masa sehingga 10 tahun memandangkan banyak perkara perlu diselesaikan termasuk urusan pengambilan tanah. -TVS


Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published.