Lambaian sayu Rosmah kepada kenderaan ‘konvoi’ Najib tinggalkan mahkamah

Spread the love

KUALA LUMPUR, 26 Ogos : Perbicaraan kes meminda laporan audit 1Malaysia Development Berhad (1MDB) yang dihadapi oleh Datuk Seri Najib Tun Razak dan Arul Kanda Kandasamy selesai menjelang tengah hari tadi.

Antara yang menarik perhatian di luar kamar perbicaraan ialah tindakan Datin Seri Rosmah Mansor menanti kenderaan utiliti sukan (SUV) yang membawa suaminya di hadapan pintu masuk utama mahkamah.

Sebaik sahaja SUV yang diiringi ketat oleh kereta polis dan Jabatan Penjara Malaysia melintasi, Rosmah dilihat melambai tangan kepada ‘rombongan’ suaminya.

Difahamkan, Najib dibawa ke Penjara Kajang selepas sesi perbicaraan di hadapan Hakim Mahkamah Tinggi, Mohammed Zaini Mazlan selesai.

Baca lagi > > > Najib tiba ke mahkamah kali kedua selepas dipenjarakan

Baca lagi > > > Najib : Dua saksi dijangka beri keterangan, Rosmah turut hadir

Sementara itu, di luar pagar mahkamah pula, kumpulan kecil penyokong bekas Presiden UMNO itu melaungkan ‘Bossku’ ketika kenderaan Najib meninggalkan perkarangan mahkamah.

Kemunculan hari ini merupakan kali kedua sejak Najib dipenjarakan pada Selasa lepas berikutan Mahkamah Persekutuan mengekalkan sabitan dan hukuman 12 tahun penjara serta denda RM210 juta ke atas Najib yang didapati bersalah pecah amanah, menyalahgunakan kedudukan dan pengubahan wang haram dana RM42 juta milik SRC International Sdn Bhd (SRC).

Berkenaan kes hari ini, pada 12 Disember 2018, Najib didakwa menggunakan kedudukannya untuk mengarahkan pindaan dilakukan terhadap laporan akhir pengauditan 1MDB sebelum dibentangkan kepada Jawatankuasa Kira Kira Wang Negara (PAC) untuk mengelakkan sebarang tindakan diambil terhadapnya.

Arul Kanda pula didakwa bersubahat dengan Najib. -TVS

 


Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published.