2,025 usahawan kraf Sabah terima insentif PEMULIH – Nancy

Spread the love

KOTA KINABALU, 12 Ogos : Seramai 2,025 usahawan kraf Sabah menerima insentif Pakej Perlindungan Rakyat dan Pemulihan Ekonomi (PEMULIH) Industri Kraf bertujuan mengukuhkan semula perniagaan mereka yang terkesan akibat COVID-19.

Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya Datuk Seri Nancy Shukri berkata insentif berupa bantuan kewangan sekali bayar berjumlah RM1,500 setiap usahawan itu juga diharap dapat merancakkan semula industri kraf negara.

“Inisiatif tersebut telah bermula pada April lepas dan dijangka memberi manfaat kepada 6,000 usahawan kraf seluruh negara,” katanya dalam kenyataan sempena penyerahan insentif itu di Perbadanan Kemajuan Kraftangan Malaysia di Inanam di sini hari ini.

Sementara itu, Nancy ketika bercakap kepada pemberita selepas majlis itu berkata pemberian insentif itu juga sebagai langkah untuk memastikan usahawan kraf terus berkembang sekali gus membantu meningkatkan ekonomi negara terutama melibatkan sektor kraf tangan dan pelancongan.

“Selama ini kita bantu usahawan kraf dengan cara memberi alat dan membina bengkel, tetapi kali ini kita beri bantuan sekali bayar RM1,500 dan kita berharap mereka berkembang maju dengan menghasilkan lebih banyak produk kraf,” katanya.

Dalam pada itu, beliau berkata selain kraf tangan pihaknya kini sedang giat membangunkan pelancongan berkonsepkan gastronomi atau lebih dikenali sebagai ‘makan-makan’ oleh masyarakat tempatan di negeri ini susulan pembukaan semula sempadan negara.

“Tourism Malaysia giat  melaksanakan aktiviti (pelancongan) baharu termasuk pelancongan gastronomi kerana Sabah mempunyai keistimewaan terutama makanan lautnya yang merupakan antara yang terbaik di negara ini, selain aktiviti memerhati burung,” katanya. –TVS


Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published.