Sarawak meterai MoU dengan Melexis Belgium untuk pengeluaran cip bersepadu

Spread the love

KUCHING, 27 Julai : Kerajaan Sarawak memeterai Memorandum Persefahaman (MoU) dengan Melexis Technology, pembekal penyelesaian semikonduktor mikro-elektronik global yang berpangkalan di Belgium.

Ini akan membuka laluan kerjasama dalam penghasilan cip bersepadu (IC) buatan Sarawak.

Pemeteraian MoU oleh Kementerian Pendidikan, Inovasi dan Pembangunan Bakat Sarawak dan Teknologi Melexis berlangsung di Tessenderlo, Belgium semalam yang disaksikan Premier Sarawak, Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg.

Abang Johari kini dalam lawatan kerja selama seminggu ke Eropah.

Menurut kenyataan oleh Pejabat Premier Sarawak, Teknologi Melexis merupakan sebahagian daripada pencipta cip XFab sedia ada di Zon Perindustrian Bebas Samajaya di Sarawak yang menghasilkan cip untuk pelbagai aplikasi termasuk kereta.

Skop MoU itu termasuk kerjasama dalam reka bentuk IC dan pembangunan bakat separa konduktor di Sarawak sebagai sebahagian daripada program inovasi dan pembangunan bakat negeri.

Dalam ucapan ringkasnya pada majlis itu, Abang Johari berkata, perubahan iklim dan pemansuhan enjin pembakaran secara berperingkat untuk kereta akan menyaksikan ‘penghijrahan’ reka bentuk cip untuk mematuhi keperluan pasaran peralihan tenaga.

Beliau berkata kerjasama itu penting dan satu langkah ke arah yang betul bagi membolehkan Sarawak dan seluruh dunia mendapat manfaat daripada pembangunan reka bentuk cip yang mungkin berasal dari Sarawak pada masa hadapan.

“Sarawak menantikan kerjasama ini, bukan sahaja untuk memanfaatkan Sarawak dan Teknologi Melexis, tetapi juga dunia,” katanya.

Abang Johari berkata pembangunan bakat adalah penting untuk memupuk iklim penyelidikan dan pembangunan (R&D) yang mantap dalam teknologi reka bentuk cip di Sarawak.

Beliau berkata Sarawak, khususnya Kuching sedang menuju ke arah pembangunan  Sistem Transit Aliran Autonomi (ART) berkuasa hidrogen.

Sehubungan itu, R&D sudah pasti akan menjadi pemacu utama pengangkutan awam baharu itu.

Majlis menandatangani MoU itu dihadiri Timbalan Premier Sarawak, Datuk Amar Awang Tengah Ali Hassan, Menteri Pendidikan, Inovasi dan Pembangunan Bakat Sarawak, Datuk Roland Sagah Wee Inn dan timbalannya, Datuk Francis Hardin dan Dr. Annuar Rapa’ee.

Turut hadir, Duta Besar Malaysia ke Belgium dan Luxembourg, Datuk Ahmad Rozian Abd Ghani.

Premier Sarawak dan delegasinya turut melawat Pelabuhan Antwerp-Bruges untuk satu lagi majlis menandatangani MoU mengenai cadangan pembangunan pelabuhan baharu di Kuching. –TVS


Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published.