Lelaki direman berhubung persembahan komedi isu perkauman dibebaskan dengan jaminan polis

Spread the love

KUALA LUMPUR, 16 Julai : Seorang lelaki yang ditahan reman kerana disyaki menyentuh sensitiviti dan berbaur perkauman semasa membuat persembahan di sebuah kelab komedi di Taman Tun Dr Ismail di sini, dibebaskan semalam dengan jaminan polis.

Setiausaha Polis Diraja Malaysia (PDRM) Datuk Noorsiah Mohd Saaduddin berkata lelaki berusia 39 tahun itu dibebaskan memandangkan siasatan terhadapnya telah selesai.

Beliau berkata lelaki itu direman sehari bermula semalam bagi melengkapkan proses siasatan dan kertas siasatan polis akan dirujuk kepada pejabat Peguam Negara untuk arahan selanjutnya setelah siasatan dari segala sudut selesai.

Baca > > > Lelaki sentuh sensitiviti, isu perkauman dalam persembahan komedi ditahan

Difahamkan lelaki itu merupakan pemilik kelab komedi berkenaan.

“Siasatan dijalankan di bawah Seksyen 4(1) Akta Hasutan 1948 kerana mengeluarkan kenyataan yang berkecenderungan menghasut dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 iaitu penggunaan tidak wajar kemudahan rangkaian atau perkhidmatan rangkaian,” katanya dalam kenyataan semalam.

Baru-baru ini dua rakaman video yang dipercayai memaparkan lelaki terbabit melakukan persembahan komedi di kelab komedi itu, tular di media sosial dan mendapat pelbagai reaksi netizen.

Pada Rabu lepas, seorang wanita didakwa di mahkamah atas pertuduhan menyebabkan suasana tidak harmoni dalam kalangan penganut agama Islam ketika membuat persembahan di kelab komedi itu manakala teman lelakinya didakwa atas dua pertuduhan membuat dan memulakan hantaran video jelik di laman sosial. –TVS


Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published.