Dua pantai di Labuan diancam hakisan tahap kritikal

Spread the love

LABUAN, 13 Julai: Lebih 20 pantai di pulau bebas cukai kini diancam hakisan dengan dua daripadanya di tahap kritikal.

Pengarah Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) Labuan Juniaddi Awang Tuah berkata dua pantai itu ialah di Kampng (Kg) Sungai (Sg) Miri/Sg Pagar dan di pantai Terminal Minyak Mentah Labuan (LCOT) Kiamsam.

“Berdasarkan kajian hakisan pantai kebangsaan yang dijalankan pada 2015 yang masih relevan sehingga sekarang, lebih daripada 20 kawasan pantai akan mengalami hakisan dan kajian meramalkan kawasan paling teruk terjejas adalah di pantai Sg Miri dan Kiamsam… dan kajian telah terbukti,” katanya kepada Bernama hari ini.

Beliau berkata kerajaan telah meluluskan RM11 juta bagi pembinaan tembok penahan ombak di kawasan yang paling teruk terjejas di pantai Sg Miri/Sg Pagar.

“Projek tembok penahan ombak sepanjang 730 meter itu dibina pada November tahun lepas (2021) dan dijangka siap dalam tempoh dua tahun (November 2023) manakala di pantai LCOT kami menyediakan nasihat teknikal untuk syarikat minyak bagi penambahbaikan di kawasan pantai,” katanya. 

Juniaddi berkata lama-kelamaan kawasan pantai di sekitar pulau itu akan terjejas teruk akibat hakisan, jika tiada langkah diambil untuk mengurangkan impaknya.

Selain itu katanya usaha kerajaan untuk mengurangkan kerosakan akibat hakisan, dijangka menjadi semakin mahal.

Juniaddi berkata dua pantai (Miri/Sg Pagar dan LCOT) diunjur kawasan paling teruk terjejas akibat hakisan pantai kerana kedudukan pantai itu yang menghadap Laut China Selatan.

Beliau juga berkata jabatannya telah memohon peruntukan Kementerian Alam Sekitar dan Air sebanyak RM20 juta bagi pembinaan infrastruktur untuk melindungi pantai Tanjung Aru Nelayan. -TVS


Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published.