Parti diwakili Perdana Menteri Australia kalah pilihan raya

Spread the love

CANBERRA, 22 Mei : Anthony Albanese telah mendakwa kemenangan untuk Parti Buruhnya selepas penyandang Perdana Menteri Scott Morrison mengaku kalah dalam Pilihan Raya Persekutuan Australia 2022 semalam.

Keputusan pilihan raya itu akan menamatkan pegangan kuasa Pakatan selama hampir sembilan tahun dengan warga Alban untuk menjadi perdana menteri Australia ke-31, lapor agensi berita Xinhua.

Bercakap kepada penyokong, Albanese berjanji untuk membawa rakyat Australia bersama-sama.

“Saya ucapkan kepada rakan-rakan Australia, terima kasih atas penghormatan yang luar biasa ini. Malam ini rakyat Australia telah mengundi untuk perubahan,” katanya.

Kemenangan Buruh disampaikan oleh perubahan besar yang memihak kepada parti dan kejatuhan sokongan kepada Gabungan.

Mengakui kekalahan, Morrison, yang bercakap dengan Albanese sebelum ini untuk mengucapkan tahniah atas kemenangan pilihan rayanya, bertanggungjawab atas keputusan itu dan mengumumkan dia akan berundur sebagai Ketua Parti Liberal.

“Kepada rakan-rakan saya malam ini, yang terpaksa berdepan dengan berita yang sangat sukar dan yang kehilangan kerusi mereka malam ini, saya, sebagai ketua, bertanggungjawab atas kemenangan dan kekalahan,” katanya kepada penyokong.

“Hasilnya, saya akan menyerahkan pucuk pimpinan pada mesyuarat bilik parti akan datang bagi memastikan parti dapat dibawa ke hadapan di bawah kepimpinan baharu yang merupakan perkara yang wajar dilakukan.”-TVS


Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published.