DUN Sarawak : Hospital Sri Aman miliki tujuh kepakaran, beroperasi Ogos depan

Spread the love

KUCHING, 18 Mei : Hospital baharu Sri Aman yang menempatkan empat kepakaran perubatan yang berbeza seperti perubatan dalaman, Paediatric, Obstetrics dan Gynaecology dan Psikiatri sedang dinaiktaraf menjadi Hospital Pakar Kecil.

Timbalan Menteri Kesihatan Awam, Perumahan dan Kerajaan Tempatan II, Michael Tiang memaklumkan, sekiranya hospital itu beroperasi sepenuhnya pada Ogos depan, terdapat tiga penambahan kepakaran akan ditempatkan iaitu pembedahan am, Orthopaedics dan Anaesthesiology di hospital berkenaan.

“Secara fizikal hospital baharu ini sudah siap sepenuhnya dan sudah berada di fasa pemeriksaan akhir, percubaan dan pelaksanaan yang sedang kita jalankan.

“Hospital ini akan siap sepenuhnya pada penghujung Ogos depan.” katanya ketika menjawab soalan dari ADUN Lingga Dayang Noorazah Awang Sohor mengenai perancangan untuk menempatkan doktor pakar di Hospital Sri Aman dan menaik taraf jenis perkhidmatan klinik kerajaan serta menyediakan Pusat Dialisis di kawasan DUN N28 Lingga, pada Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Ke-19.

Tambahnya Klinik Kesihatan Lingga turut dinaik taraf melalui Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK12) dan dijangka siap sepenuhnya pada penghujung tahun 2022.

“Selain itu, terdapat juga perancangan untuk menggantikan Klinik Kesihatan Tanjung Bijat kepada Klinik Kesihatan Jenis 5 dengan kuaters dibawah (RMK12).” tambahnya. – TVS


Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published.