DBKU kesal tindakan nakal cemari kolam air di Waterfront

Spread the love

KUCHING, 15 Mei : Dewan Bandaraya Kuching Utara (DBKU) kesal terhadap perbuatan tidak bertanggungjawab individu yang mengakibatkan kolam air pancut di tebingan Sungai Sarawak ‘dicemari’ buih tebal sehingga tular baru – baru ini.

Baca lagi > > > Video kolam air pancut di Waterfront dipenuhi buih sabun tular

Baca lagi > > > Polis siasat kes khianat kolam air di Waterfront

Timbalan Menteri Utiliti dan Telekomunikasi negeri, Datuk Dr Abdul Rahman Junaidi berkata, ini kerana perbuatan khianat itu telah menyusahkan pelbagai pihak termasuk DBKU.

“Ini juga menganggu usaha DBKU untuk menjaga kebersihan dan kemakmuran bandar raya Kuching.

“Kita memandang serius perbuatan ini dan telah membuat laporan polis malah DBKU telah mendapatkan rakaman kamera litar tertutup (CCTV) untuk mengenal pasti pelaku,”katanya.

Dalam tempoh sebulan, kolam air pancut yang terletak di Waterfront itu dituang serbuk pencuci sehingga menyebabkan buih melimpah dan membasahi kawasan sekitar.

Kejadian itu turut mendapat kecaman netizen yang rata – rata berpendapat, perbuatan nakal seperti itu tidak wajar menjadi amalan di negeri ini.

Sebelum ini, Ketua Polis Daerah Kuching, Asisten Komisioner Ahsmon Bajah mengesahkan pihaknya telah membuka siasatan kes itu mengikut Seksyen 427 Kanun Keseksaan.

Sementara itu, Abdul Rahman yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pantai Damai turut menasihatkan agar orang awam tidak melibatkan diri dalam perbuatan merosakkan harta benda awam.

Pada masa sama, beliau turut menyeru rakyat Sarawak untuk memastikan kebersihan kawasan pusat bandar. -TVS


Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published.