Pejabat Setiausaha Kewangan Sarawak digesa terajui transformasi digital GLC – Abang Johari

Spread the love

Gambar Arkib

KUALA LUMPUR, 10 Mac: Premier Sarawak, Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg menggesa Pejabat Setiausaha Kewangan Negeri untuk menerajui transformasi digital syarikat berkaitan kerajaan (GLC) negeri dan badan berkanun.

Abang Johari berkata pejabat itu perlu bekerjasama dengan Pusat Kecemerlangan Prestasi Sarawak (SCOPE) untuk memudahkan dan menjalankan lebih banyak program pembangunan kapasiti serta sidang kemuncak digital untuk manfaat GLC dan badan berkanun Sarawak.

Beliau berkata forum dan program itu bukan sahaja akan memberi peluang untuk mengenal pasti amalan terbaik tetapi yang paling penting mewujudkan ruang untuk rangkaian langsung, pemindahan pengetahuan dan perbincangan mengenai padanan.

“Untuk berkembang maju pada era digital dan pandemik, tidak ada satu organisasi yang dapat bertahan sendirian. Perkongsian pintar adalah jalan ke hadapan,” katanya dalam ucapan pada Forum Kepimpinan Digital semalam.

Ucapan beliau dibacakan oleh Timbalan Premier , Datuk Amar Douglas Uggah Embas.

Abang Johari berkata perjalanan transformasi digital bukanlah satu tugas yang mudah, tetapi ia akan memberi peluang kepada perniagaan dan organisasi untuk mencipta semula dan merealisasikan cara baharu bekerja bagi memenuhi harapan pelanggan.

“Kita mungkin perlu melepaskan perkara yang menjadikan kita berjaya pada masa lepas untuk memberi ruang kepada kemahiran baharu, perkongsian, cara bekerja dan peluang yang belum diterokai.

“Pandemik COVID-19 mempunyai kesan jangka panjang yang kekal terhadap sistem ekonomi dan kewangan beroperasi pada masa akan datang, oleh itu kita perlu mengamalkan misi dan moto visi ‘perniagaan luar biasa’,” katanya.

Abang Johari berkata pada masa pandemik ini, pendidikan dan latihan juga perlu diberikan kepada pekerja dan bakat dalam bidang kemahiran baharu seperti kejuruteraan web, teknologi platform digital, analisis data, pengkomputeran awan dan keselamatan siber. – TVS


Join our social media channel to get our news Alerts and highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published.